Μαξίμου: Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αρκέσει η χθεσινή διαβεβαίωση, διά στόματος Πάνου Καμμένου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση με επίκεντρο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να εκτονωθεί η συζήτηση που άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες –και μέσα από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ– για αναδιάταξη του ευρύτερου πολιτικού «χάρτη»; Είναι περισσότερο από σαφές ότι η κυβερνητική ηγεσία προσβλέπει σε αυτό, εξ ου και κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι οι δηλώσεις αυτές βάζουν τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης. Πολύ περισσότερο, δε, που η αναταραχή με επίκεντρο το Μακεδονικό απειλεί να εξοβελίσει από το προσκήνιο την θετική ατζέντα για την οικονομία και την προοπτική εξόδου από τα μνημόνια που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει.

Η στρατηγική που ξεδιπλώνει το Μαξίμου, όσον αφορά την πολιτική διαχείριση της διαπραγμάτευσης, σταδιακά αποκρυσταλλώνεται σε μια διπλή στόχευση: στη χάραξη σαφούς διαχωριστικής γραμμής έναντι της Ν.Δ., με πρόθεση να φανεί ότι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απομονώνεται και, κατά δεύτερον, στην υιοθέτηση τακτικής ήπιας προσέγγισης με το πολιτικό κέντρο, στο οποίο, άλλωστε, το Μαξίμου επενδύει για να διευρύνει τη θετική ψήφο έναντι μιας πιθανής λύσης. Στην εικόνα αυτή αναγνωρίζεται από την κυβερνητική ηγεσία ένα ιδιαίτερο status στους ΑΝΕΛ, που τάσσονται μεν κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία και μπορούν να το λένε χωρίς αυτό να τους βάζει απέναντι στη διά στόματος πρωθυπουργού κεντρική κυβερνητική επιδίωξη.

Το κριτήριο παράτασης του κυβερνητικού βίου προέχει, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος δήλωσε χθες (Ρ/Σ 247) ότι «δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διακυβέρνησης να συμφωνούν στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι τοποθετήσεις, πάντως, του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένου, ο οποίος σταθερά επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση του όρου «Μακεδονία», προκαλούν όλο και πιο έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πηγές της Κουμουνδούρου έσπευσαν μέσω ΑΠΕ να εκδηλώσουν δυσφορία, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητα και για συστηματικές επιθέσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, η κόντρα συνεχίστηκε, με τους κ. Δ. Καμμένο και Μ. Μπαλαούρα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να ανταλλάσσουν αιχμηρά σχόλια από διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. «Είναι δυνατόν να βάζει χέρι στους ΑΝΕΛ ο Μπαλαούρας; Είναι δυνατόν ο κ. Σκουρλέτης να μας λέει να προσέχουμε και να μην πάμε στο συλλαλητήριο; Τι είναι, ο δάσκαλος με τον μαθητή να μας μαλώνει; Εδώ έχουμε μια συνεργασία. Εκτός αν έχει μια κρυφή χαρά ο κ. Μπαλαούρας και θέλει να παραδώσει τη Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Καμμένος (ΑΝΤ1). Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαλαούρας δήλωνε (ΣΚΑΪ) ότι «ο Δ. Καμμένος έχει προκαλέσει και στο παρελθόν προβλήματα στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ με δηλώσεις του». Κατά του Δ. Καμμένου τοποθετήθηκε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος του απέδωσε (Ρ/Σ REAL) «μια προδιάθεση ακροδεξιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή