Επίσημο «παρών» της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο

Επίσημο «παρών» της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίσημη εκπροσώπηση θα συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής στην Αθήνα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Τρεις μητροπολίτες θα βρεθούν στην εξέδρα των διοργανωτών ως εκπρόσωποι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αναγνώσουν την απόφασή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι που θα παραβρεθούν. Ηδη, από μητροπολίτες γίνεται κινητοποίηση ώστε οι πιστοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ειδικότερα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο επισκέφθηκαν χθες οι επίσημοι διοργανωτές, όπως ορίζονται από τον Δήμο Αθηναίων, του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, οι διοργανωτές είναι η κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Ο κ. Ιερώνυμος τους επισήμανε τη διαχρονική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους διοργανωτές το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα». 

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι, με την τήρηση των προϋποθέσεων για τον ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, η Εκκλησία θα συμμετάσχει σε αυτό, διά του αντιπροέδρου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, πλαισιουμένου από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο. Ο μητροπολίτης Δράμας φέρεται να επελέγη ως «εκπρόσωπος» των πιστών της Βορείου Ελλάδος και ο Χίου επειδή προέρχεται από ακριτική περιοχή.

Κινητοποίηση

Βεβαίως, πολλοί μητροπολίτες αναμένεται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο (ακόμη και από τη Βόρειο Ελλάδα), και ήδη υπάρχει σχετική κινητοποίηση των πιστών.

Ορισμένοι προσδίδουν στη συμμετοχή μητροπολιτών και χαρακτηριστικά ενδοεκκλησιαστικής έριδας, με τα βέλη να στρέφονται κατά του κ. Ιερωνύμου, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδεολογικές θέσεις που πιθανόν υποκρύπτει η συμμετοχή σε ένα τέτοιο συλλαλητήριο.

Η άδεια στις Παμμακεδονικές Ενώσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή του Πανεθνικού – Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου έλαβε την άδεια από τον Δήμο Αθηναίων για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο αίτημα κρίθηκε «ως πιο αντιπροσωπευτικό των ενδιαφερομένων φορέων και οργανώσεων πολιτών, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου προσκόμισε τα έγγραφα τα οποία είχαν ζητηθεί από τον Δήμο Αθηναίων χθες. Η άδεια προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα επί της πλατείας και όχι από την πλευρά της Βουλής ή μπροστά από αυτή. Ως εκ τούτου, το αίτημα του κ. Δημητρίου Μιχάκη για τον ίδιο χώρο, την ίδια ημέρα και ώρα, καθώς και σχετικό αίτημα του κ. Γεωργίου Κόκκα ως αντιπροσώπου του πρώτου, απορρίφθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή