Πάιατ για τα θύματα του Κουφοντίνα και τη Δικαιοσύνη

Πάιατ για τα θύματα του Κουφοντίνα και τη Δικαιοσύνη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξή του στη διαδικασία του ΟΗΕ για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, αλλά και τον φόβο του ότι η διαρκής ναυτική και αεροπορική κινητικότητα στο Αιγαίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα, εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. «Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας», είπε ο κ. Πάιατ στη συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε γενικά στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η θέση μας για την Ελλάδα είναι ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή, αλλά θεωρώ ότι μια από τις πολυπλοκότητες των σχέσεων γειτονίας της Ελλάδας σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας ότι επ’ αυτού «οι θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά». Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Πάιατ μίλησε για «φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό» αυτών των χωρών προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην αντίδρασή του όταν χορηγήθηκε άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης, αλλά ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων», είπε.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πάιατ περιέγραψε, κατ’ αρχάς, την Τουρκία ως «μια γεωπολιτική πραγματικότητα» η οποία δεν αλλάζει. Επισήμανε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει «μεγάλες επιπλοκές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γι’ αυτό και, όπως είπε, «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ερντογάν, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει τον διάλογο επάνω στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας». Απαντώντας σε ερώτηση περί ασυμμετρίας των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Πάιατ σχολίασε ότι πρόκειται για ζήτημα μεγέθους. Ωστόσο σημείωσε ότι «αυτό από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα είναι η ισχυρή της συμμαχία με τις ΗΠΑ, η απόλυτη αφοσίωσή μας στη στήριξη των Eλλήνων συμμάχων μας και η “ήπια” ισχύς της, που απορρέει από τη δημοκρατία της». Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της βάσης της Σούδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή