Ν.Δ.: Μόνη εγγύηση, η αλλαγή συντάγματος

Ν.Δ.: Μόνη εγγύηση, η αλλαγή συντάγματος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος ως μόνη εγγύηση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ επιμένει η Πειραιώς, όπως επανέλαβε χθες διά στόματος Γιώργου Κουμουτσάκου μετά τη συνάντηση που είχε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. με τον Μάθιου Νίμιτς. Την ίδια ώρα, με αφορμή δημοσκόπηση της Pulse που δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα της ονομασίας πολύ ή αρκετά σημαντικό, ενώ το 65% αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια (και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ), από την Πειραιώς σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει υποτιμήσει ένα θέμα που η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί σημαντικό, ενώ άφηναν αιχμές για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας απαξίωσε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

«Οχι» σε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» λέει το 59% των ερωτηθέντων (6 στους 10 πολίτες) –και το 46% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ– έναντι του 35% που συμφωνεί με σύνθετη ονομασία, ενώ το 32% δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διαχείριση και τη λύση του Σκοπιανού στον Κυρ. Μητσοτάκη απ’ ό,τι στον Αλ. Τσίπρα (24%). Είναι μερικά μόνον από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse (για το Action 24 και την εκπομπή Evening Report) που δημοσιοποιήθηκε χθες. Από αυτά προκύπτει ακόμη ότι στην πλειοψηφία (65%) των ερωτηθέντων που αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το Σκοπιανό εντάσσεται και μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σίγουρα και μάλλον θετικά τα κρίνει και το 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Πειραιώς για την απήχηση του ζητήματος στην κοινή γνώμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «στηρίζουν» τις καταγγελίες της αξ. αντιπολίτευσης που επανειλημμένως έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη με τους χειρισμούς του. Πάντως, η ενημέρωση της Πειραιώς (του κ. Κουμουτσάκου) από τον κ. Νίμιτς δεν άμβλυνε τις ανησυχίες της. «Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Ν.Δ. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Eλληνες ονομασία. Και, τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος», ήταν η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. μετά το ραντεβού με τον κ. Νίμιτς.

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Πειραιώς για «κατακερματισμό» μέσω σταδιακής εφαρμογής της λύσης σε ό,τι αφορά την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς φαίνεται ότι στις προτάσεις του κ. Νίμιτς περιλαμβάνεται η σταδιακή εφαρμογή της νέας ονομασίας πρώτα στις σχέσεις της γείτονος με διεθνείς οργανισμούς και κατόπιν στις διμερείς της σχέσεις με άλλες χώρες. Ακόμη, από το ραντεβού με τον κ. Νίμιτς δεν προκύπτει η ιδέα του συμφώνου με τη γειτονική χώρα, την οποία προανήγγειλε ο Ν. Κοτζιάς, ενώ Ν.Δ. και κυβέρνηση βρέθηκαν και χθες στα χαρακώματα. «Αν πάμε δέκα χρόνια πίσω, άλλοι θα είναι χαμένοι», απάντησε ο Αδ.Γεωργιάδης με αφορμή βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου με προ δεκαετίας αναφορές του για τη στάση της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας. «Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να μας παίξει το Μαξίμου τις προ δεκαετίας δηλώσεις του κ. Τσίπρα και στελεχών του, τότε που τα Σκόπια ήταν Μακεδονία και η Αμερική ο μεγάλος εχθρός και το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή