Μητσοτάκης: Αλλαγές στο άσυλο

Μητσοτάκης: Αλλαγές στο άσυλο

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η Πειραιώς, καθώς κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η δημόσια συζήτηση και σύγκρουση για το Σκοπιανό συσκοτίζει από τα πραγματικά προβλήματα. Η επαναφορά και μάλιστα από προεδρικά χείλη της συζήτησης για το άσυλο και την ανομία στα πανεπιστήμια μόνο τυχαία δεν είναι. Μία ημέρα μάλιστα αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και έθεσε το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια και της ανικανότητας της κυβέρνησης να προστατεύσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, χθες σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ κατήγγειλε την εικόνα ανομίας και επανέλαβε τη δέσμευσή του για αλλαγή του καθεστώτος του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Περνούσα, σήμερα, μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και σταμάτησα για να δω αυτήν την απαράδεκτη εικόνα κατάληψης δημοσίου χώρου από μικροπωλητές. Οι οποίοι, σε πρώτη ευκαιρία, βρίσκουν πάντα καταφύγιο εντός του χώρου του πανεπιστημίου για να αποφύγουν την ενδεχόμενη σύλληψη», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αποφάσισε να εμφανιστεί αιφνιδιαστικά στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ. «Αυτή δεν είναι εικόνα δημόσιου πανεπιστημίου. Ούτε μπορεί το άσυλο να καταστρατηγείται, με τέτοιο τρόπο, για να καλύπτει όλου του είδους τις παράνομες, τις έκνομες συμπεριφορές. Για άλλη μια φορά, θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική μου δέσμευση ότι θα αλλάξει το καθεστώς του ασύλου. Ετσι ώστε να μπορεί η αστυνομία αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει και εντός του πανεπιστημίου όποτε εντοπίζεται οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά», είπε. Εξάλλου, την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ένα από τα πρώτα ν/σ που θα φέρει η Ν.Δ. προς ψήφιση ως κυβέρνηση θα είναι αυτό της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανοχής στην ανομία.

«Επαφή με τους πολίτες»

Στην επιχείρηση «επαφή με τους πολίτες» επιστρέφει, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη διήμερη περιοδεία που αρχίζει σήμερα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τη Βάρδα, τα Λεχαινά, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, την Αμαλιάδα και τη Ζαχάρω του νομού Ηλείας και έχει προγραμματισμένη για απόψε ομιλία στον Πύργο. Αύριο θα μεταβεί στην Καλαμάτα, όπου θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού. Παρών μάλιστα θα είναι και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Καλαμάτα. Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη με την ιδιότητα του προέδρου της Ν.Δ. στην περιοχή και δη σε παραδοσιακά δεξιά προπύργια. Η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να συνοδευτεί και από σκληρά μηνύματα προς την κυβέρνηση. Απόψε, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση για το Σκοπιανό, υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Η παρέμβαση θα αποτελεί συνέχεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και θα παρουσιάζει με πιο εκλαϊκευμένο τρόπο τη θέση της Ν.Δ. Εκφράζοντας και πάλι την αντίθεσή του σε κατακερματισμό ή σταδιακή εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με την τακτική της θα είναι σαν να πληρώνει «τοις μετρητοίς» μια συμφωνία που θα πάρει «με δόσεις».

Δριμεία απάντηση Κ. Γαβρόγλου

Με οξύτητα απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Οικονομικό Παν. Αθηνών. «Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του μας πληροφορεί ότι πέρασε από την οδό Πατησίων, είδε τους μικροπωλητές στο πεζοδρόμιο έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και υποσχέθηκε και πάλι την κατάργηση του ασύλου. Συμπεράσματα: 1. Ο κ. Μητσοτάκης για περισσότερο από 10 χρόνια δεν έχει περάσει ούτε από την οδό Πατησίων ούτε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αλλιώς θα είχε ξαναδεί τους μικροπωλητές. 2. Τα πεζοδρόμια, γενικώς και ειδικώς, δεν προστατεύονται από το άσυλο. Το επιτελείο του καλό είναι να τον ενημερώσει. 3. Αυτή η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το άσυλο φαίνεται πλέον ότι παίρνει τη μορφή πολιτικού αυτισμού. Ας το προσέξει…», ήταν η γραπτή απάντηση του κ. Γαβρόγλου. Επίσης, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό επίθεσης κατά της ζωής ανθρώπων στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ, το οποίο προστίθεται σε σειρά εγκληματικών ενεργειών και σε άλλα ΑΕΙ, η ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ ανέφερε ότι «πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσουν όλοι (κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος, κοινωνία, ΜΜΕ) ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, την οποία προασπίζει το ακαδημαϊκό άσυλο, δεν κινδυνεύει πλέον εδώ και πολλές δεκαετίες από την “επέμβαση δημόσιας δύναμης” αλλά αντίθετα από μειοψηφίες ατόμων, που προσπαθούν να επιβάλουν διά της βίας την άποψή τους και από ομάδες εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου που δρουν ανεξέλεγκτα στους χώρους των ιδρυμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή