ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα ο Γ. Μαρκοπουλιώτης

neos-epikefalis-tis-antiprosopeias-tis-komision-stin-athina-o-g-markopoyliotis-2230998

Ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης αναλαμβάνει σήμερα 1η Φεβρουαρίου καθήκοντα επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Μαρκοπουλιώτης  έχει υπηρετήσει στην Ελλάδα και κατά το παρελθόν, ενώ ως τώρα ήταν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο. 

Οι Αντιπροσωπείες, 28 συνολικά, όσες και τα κράτη μέλη, αποτελούν έναν αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών υπηρεσιών της Επιτροπής και του κράτους-μέλους, στο οποίο είναι εγκατεστημένες. «Αποτελούν τα μάτια, τα αυτιά και τη φωνή της Επιτροπής επί τόπου. Συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς και πληροφορούν τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό για τις πολιτικές της ΕΕ. Οι αντιπροσωπείες υποβάλλουν εκθέσεις στις κεντρικές υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τις σημαντικές εξελίξεις στα κράτη μέλη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που γνωστοποιεί την ανάληψη καθηκόντων του κ. Μαρκοπουλιώτη.

Ως προς την παρουσίαση του ιδίου, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «έχει άριστη γνώση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ την οποία έχει αποκτήσει στα τριάντα έτη σταδιοδρομίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο επαφών με φορείς στην Ελλάδα»..
Αφότου προσλήφθηκε στην Επιτροπή το 1987, ο κ. Μαρκοπουλιώτης υπηρέτησε σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η περιφερειακή πολιτική, οι θαλάσσιες υποθέσεις, η απασχόληση, η αλιεία και η επικοινωνία. Εχει υπηρετήσει στα ιδιαίτερα γραφεία των Eπιτρόπων Μπρους Μίλαν και Μόνικα Γουλφ Ματίες, αρμόδιων για τις περιφερειακές πολιτικές και το ταμείο συνοχής στις Επιτροπές Delors II και Santer, αντιστοίχως.

Κατά το διάστημα 2001-2006 διετέλεσε επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ το 2006, αφού επέστρεψε στις Βρυξέλλες, διορίστηκε προϊστάμενος της μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό των Aντιπροσωπειών στα κράτη μέλη. Από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011, ο κ. Μαρκοπουλιώτης εργάστηκε ως επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία ήταν αρμόδια για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, ενώ από τον Μάρτιο του 2012 υπηρέτησε ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή διατηρεί αντιπροσωπείες και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και περιφερειακά γραφεία στη Βαρκελώνη, το Μπέλφαστ, τη Βόννη, το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο, τη Μασσαλία, το Μιλάνο, το Μόναχο και το Βρότσλαβ.. Από την έναρξη της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών διορίζονται από τον πρόεδρο και αποτελούν πολιτικούς εκπροσώπους του στο κράτος μέλος στο οποίο υπηρετούν.