ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το 1992.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας -και τώρα η ΝΔ συντάσσεται με τα συλλαλητήρια- επιβεβαιώνει πως «οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και φυσικά τον καθοδηγητή τους, Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018.

Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας».

Τονίζει ότι «εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Και αναφέρει συγκεκριμένα:

1. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση, erga omnes».

2. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».

3. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε «την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».

4. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και των Σκοπίων».

5. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή