ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aντιδράσεις για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο

Aντιδράσεις για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και συγκεκριμένες αναφορές του, κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, προκάλεσαν σήμερα αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, μια σαρκαστική προσφώνηση που χρησιμοποίησε στη χθεσινή του ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης («αδέρφια μου ναζιστές») ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως ‘Αδέρφια μου ναζιστές’ ούτε για αστείο πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την ομιλία που εκφώνησε ο μουσικοσυνθέτης, κάνοντας λόγο για μία «αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού».

«Προφανώς και δεν συμφωνώ σε καμία στιγμή του λόγου του» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Ως πολιτικό πρόσωπο δεν θέλω να τον κρίνω γιατί ποτέ δεν συμφώνησα με τις πολιτικές του επιλογές. Εξάλλου είναι γνωστό, ίσως σε όλους τους Έλληνες, το πολιτικό  βιογραφικό του Μίκη».

«Αφήνω στην άκρη τον δημιουργό και τα τραγούδια του και τις στιγμές που έχει δώσει στους αγώνες των Ελλήνων. Θέλω να πω ότι αυτά τα τραγούδια έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί αλλά οι ναζί ήταν χθες κάτω από την εξέδρα και έκαναν μετά και tweet για τον Μίκη. Έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα να μην το κάνουν» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Ερωτηθείς αν ο Μίκης Θεοδωράκης νομιμοποίησε τους ναζί με την παρουσία του στην πλατεία Συντάγματος απάντησε:
«Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real Fm επεσήμανε ότι ο ίδιος αισθάνθηκε πάρα πολύ πικραμένος.

«Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

«Αθλια» χαρακτήρισε από τη πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

«Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο «Θέμα FM», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε τα όσα είπε ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας τον λόγο του ως «εμπρηστικό».

«Δεν διέφερε πολύ από την ομιλία του κ. Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας  μύθος αλλά αυτό που έκανε ήταν λάθος. «Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί» τόνισε.