ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο

6' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η «χθεσινή απροσδόκητη παρουσία των χιλιάδων Ελλήνων» στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία «επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εμπιστεύονται πλέον τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα» εκφράζουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Oι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, «το χθεσινό συλλαλητήριο δεν είχε κομματικό χρώμα και ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να το εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά. Είναι προφανές, όμως, ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας, δεν εξέφρασαν μόνον την εθνική τους υπερηφάνεια, αλλά και τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση. Διαδήλωσαν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία Κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την Αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Αναφορικά με τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειώσει τη σημασία του ισχυριζόμενη ότι μετείχαν μόνο 140 χιλιάδες πολίτες», και σημειώνουν ότι «όλοι οι Έλληνες διαπίστωσαν από τις τηλεοράσεις τους πως αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Άλλωστε, δεν γέμισε ασφυκτικά μόνον η πλατεία Συντάγματος, αλλά και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Σύνταγμα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια. Είναι δε σημαντικό ότι οι πολίτες αγνόησαν τις προβοκάτσιες των τελευταίων ημερών και διαδήλωσαν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια τα πιστεύω τους, ενώ οι όποιες μειοψηφικές ακραίες φωνές απομονώθηκαν» υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχετικά με την πιθανότητα διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος, τονίζεται ότι «η συζήτηση αυτή είναι εντελώς άκαιρη τη συγκεκριμένη στιγμή. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει όχι μόνον συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την Κυβέρνηση, αλλά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το εθνικό ζήτημα, γεγονός που από μόνο του αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Σύμφωνα με τη ΝΔ «προτιμότερο είναι να γίνει ένα "εσωτερικό δημοψήφισμα" στο υπουργικό συμβούλιο, μήπως και καταλάβουν επιτέλους οι πολίτες ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης και τι ακριβώς διαπραγματεύεται».

«Και αυτό δεν το λέμε βέβαια τυχαία. Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «Μακεδονικό Έθνος» δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, αλλά και η θέση του κ. Νίμιτς ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί  από την ελληνική Κυβέρνηση, εγείρουν σειρά ερωτημάτων. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα μία απάντηση σχετικά με το τι ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια και αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματός τους για την απαλοιφή των αλυτρωτικών τους στοιχείων και τις αναφορές σε "Μακεδονικό Έθνος"» τονίζουν κύκλοι της ΝΔ και προσθέτουν:

«Δυστυχώς, οι σπασμωδικές  αντιδράσεις της κυβέρνησης φανερώνουν τη νευρικότητα και την αμηχανία της απέναντι σε μία τεράστια σε όγκο συγκέντρωση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Κυβέρνηση επικαλέστηκε το κωμικοτραγικό επιχείρημα να αντιπαραβάλει τον αριθμό όσων πήγαν στο συλλαλητήριο με όσους Έλληνες το παρακολούθησαν από τους δέκτες τους. Γεγονός που από μόνο του δείχνει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μόνος του έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Και αυτό συνέβη γιατί δεν προσπάθησε ποτέ, ως όφειλε, να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας, περιφρονώντας τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «η αντίδραση όμως της Κυβέρνησης φανερώνει και κάτι ακόμη που αποκαλύπτει τον μικροπολιτικό και κοντόφθαλμο τρόπο με τον οποίον χειρίζεται το κρίσιμο εθνικό θέμα. Οποιοσδήποτε σώφρων πολιτικός βρισκόταν στη θέση των κ.κ.  Τσίπρα και Κοτζιά δεν θα προσπαθούσε να απαξιώσει ένα τόσο μαζικό συλλαλητήριο, αλλά θα το χρησιμοποιούσε ως όπλο του για την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση. Θα υποστήριζε ότι η λύση η οποία θα προκύψει θα πρέπει να είναι τέτοια που να ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο οποίος, όπως καταδείχθηκε και από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και στα δύο συλλαλητήρια, αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία».

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις του Μίκη Θεοδωράκη, κύκλοι της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι «έχουν για προφανείς λόγους πάντα βαρύνουσα σημασία» και συνεχίζουν:

«Είναι επίσης βέβαιο ότι με τη χθεσινή ομιλία του -ασχέτως του αν συμφωνεί κανείς με όλες τις αποστροφές του και σε ποιο βαθμό- συγκίνησε τους πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Από εκεί και πέρα, όσα ακούγονται ή ψιθυρίζονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη, επιβεβαιώνουν πως η στάση της Κυβέρνησης δεν καθορίζεται από σταθερές αρχές, αλλά υπαγορεύεται κάθε φορά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως οι -κατά τα άλλα- λαλίστατοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσουν ειδικά την εξής αποστροφή από τον λόγο του μουσικοσυνθέτη: «μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη». Από ό,τι φαίνεται, ο Μίκης Θεοδωράκης χαίρει της εκτίμησης του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι παρεμβάσεις του εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά υποτιμώνται μέχρις απαξιώσεως, όταν στέκεται απέναντι τους. Και αυτό από μόνον δείχνει το ποιόν των ανθρώπων που μας κυβερνούν, και συνιστά ντροπή έναντι ενός ανθρώπου που έχει γνωρίσει εν ζωή την παγκόσμια καταξίωση, όχι μόνον για το έργο του, αλλά και για την πολιτική του δράση».

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν και τον αντίκτυπο που είχε το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία στα διεθνή ΜΜΕ. Ειδικότερα αναφέρουν:

«Καθώς ήταν η πρώτη φορά που επί ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αποδοκίμασαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει και εκτενής κάλυψή του συλλαλητηρίου από τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Έχει δε αυτονόητο ενδιαφέρον ότι πολλά ΜΜΕ στο εξωτερικό ανέδειξαν το γεγονός ότι οι πολίτες διαδηλώνουν πλέον κατά της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τώρα ήταν γενικευμένη στο εξωτερικό η αίσθηση ότι “ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ περνούν τα μέτρα των μνημονίων άνευ αντιδράσεων”.

Ενδεικτικά παραθέτουν τα εξής δημοσιεύματα:

ABC:

■ «O πρωθυπουργός κράτησε απαξιωτική στάση».

■ «Διαδηλωτές από όλη τη χώρα έφτασαν με λεωφορεία στην Αθήνα, ενώ άλλοι ήλθαν με πλοία από τα νησιά»

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-1

ΒΒC:

■ «Mαζική διαδήλωση στην Αθήνα»

■ «Oι διαδηλωτές διαφωνούν με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης»

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-2

Reuters:

■ «Tο μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες συλλαλητήριο, ξεπερνώντας σε αριθμό συμμετέχοντων αυτά που έγιναν κατά των μέτρων λιτότητας»

■ «Γαλανόλευκη θάλασσα»

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-3

NY Times:

■ «Η διαδήλωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τις πάμπολλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010».

DW:

■ Καμμένος:«Αν αρνηθεί τον συμβιβασμό, θα ρισκάρει την ευαίσθητη πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, αν όμως ακολουθήσει την γραμμή της κυβέρνησης θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του».

■ Το συλλαλητήριο «ερμηνεύεται από πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές και είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης γενικότερα».

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-4

EL PERIODICO:

■ «Το κέντρο της Αθήνας κολύμπησε σε μια γαλανόλευκη θάλασσα από ελληνικές σημαίες»

■ «Το αστέρι των ομιλητών είναι ο μυθικός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης του Ζορμπά και εμβληματική φιγούρα της αριστεράς της χώρας».

FRANCE24:

■ Το σκοπιανό, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι όσον αφορά τις ελληνικές παραχωρήσεις, στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης

■ «Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, επιμένουν ότι αυτό δεν έχει πολιτικό χρωματισμό.»

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-5

Al Jazeera:

■ «Το συλλαλητήριο έρχεται δύο εβδομάδες μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης, όπου περίπου 300.000 άνθρωποι έδωσαν φωνή στην αντίθεση τους με τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις».

■ «Γαλανόλευκες σημαίες υψώθηκαν και πλήθη διαδηλωτών, ντυμένοι με παραδοσιακό μακεδονικό περίβλημα, εξέφρασαν τον θυμό τους».

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-6

Daily mail:

■ «Το ζήτημα ξυπνά έντονα συναισθήματα ανάμεσα στους Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν την Μακεδονία, το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας και της ιστορίας τους»

■ «Το 70% των Ελλήνων αντιτάσσονται στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση»

Financial Times:

■ «Το 56% των Ελλήνων θεωρεί τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα λανθασμένους»

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-7

Spiegel:

■ «Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά στη Βουλή»

■ «Πέραν του πατριωτικού ζήλου, υπάρχει στη διαδήλωση και αυθεντικός θυμός- έναντι των πολιτικών, της ελίτ, αυτών που “πουλάνε το έθνος”. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλάζει κατεύθυνση ξανά, αυτή τη φορά προς τα δεξιά».

 

ΝΔ: Η κυβερνητική αμηχανία για το συλλαλητήριο-8

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή