Κοτζιάς: «Πρώτα κύρωση της συμφωνίας»

Κοτζιάς: «Πρώτα κύρωση της συμφωνίας»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πιθανός συμβιβασμός με την Ελλάδα, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του (Euronews), απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα πρέπει να διαθέτει η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ για να επικυρώσει συνταγματικές αλλαγές. «Ο κ. Ζάεφ διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας ώστε να επικυρώσει μια διεθνή συμφωνία. Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αλλάξει και τη συνταγματική της ονομασία ώστε «να αντιστοιχηθεί η χώρα αυτή με τις διεθνείς συμφωνίες που θα κάνει και το ίδιο της το σύνταγμα, γιατί αργότερα μπορεί να έρθουν άλλες δυνάμεις και να κατηγορούν τη σημερινή ηγεσία ότι παραβίασε το σύνταγμα κάνοντας μια διεθνή συμφωνία μαζί μας».

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια αργεί να τοποθετηθεί στο ζήτημα της ονομασίας. «Περιμένω ακόμα από τα Σκόπια, επιτέλους, να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους». Σχολίασε, μάλιστα, ότι ενώ η Αθήνα προσπαθεί με δυσκολία να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, «η άλλη πλευρά δεν κάνει την ίδια προετοιμασία και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα». Ως προς το σύμφωνο που η Αθήνα προετοιμάζει (ο υπουργός και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο), ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θα πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο αποτελεί μια πρόταση προς διαπραγμάτευση που θα πρέπει να έχει και τη συμφωνία της άλλης πλευράς. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι το οποίο είναι νομικά, ιστορικά και πολιτικά παρά φύσει σε δύο κράτη που θέλουν να συνεννοούνται», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Επισήμανε ότι «δεν έχουμε εμείς ούτε βιασύνη ούτε είναι δικό μας κύριο θέμα, εκείνοι θέλουν, εμείς το υποστηρίζουμε». Και άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον του ειδικού μεσολαβητή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. «Οσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο, υποβαθμίζοντας τη σημασία του. «Δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του» είπε, και πρόσθεσε ότι: «Ηταν ολόκληρη η κεντροδεξιά, η δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και η Εκκλησία και άλλοι οργανισμοί, άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Ν.Δ.». Επανήλθε στους υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο, υπολογίζοντας μεταξύ 120.000-140.000 συγκεντρωμένων. Η «μεγάλη συγκέντρωση», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς, «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα». Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες ανάμεσα σε αυτές προτιμά εκείνες που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή