Ν.Δ.: Οπλο της Αθήνας το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ν.Δ.: Οπλο της Αθήνας το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στο συλλαλητήριο της Κυριακής και στην προσπάθειά της να αποδώσει στη συγκέντρωση κομματικό (και δη νεοδημοκρατικό) χαρακτήρα και να υποβαθμίσει τη σημασία της στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με τη Ν.Δ. εστιάζει η Πειραιώς την επόμενη μέρα του συλλαλητηρίου. Ταυτόχρονα, με αφορμή τις διαφορετικές γραμμές της κυβέρνησης και του Πάνου Καμμένου για το συλλαλητήριο, η Πειραιώς επανέρχεται στην ανάδειξη των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων των δύο κυβερνητικών εταίρων για το ονοματολογικό. Πηγές της Πειραιώς μιλούσαν για «σπασμωδικές αντιδράσεις» της κυβέρνησης απέναντι σε μια «τεράστια σε όγκο» συγκέντρωση, ενώ αναφερόμενες στην προσπάθεια του Μαξίμου να μειώσει τη σημασία της και τον όγκο της (υποστηρίζοντας ότι μετείχαν μόνο 140.000 πολίτες), έψεξαν τον κ. Τσίπρα για τον «μικροπολιτικό και κοντόφθαλμο τρόπο» με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα, καθώς, αντί να χρησιμοποιήσει το συλλαλητήριο ως όπλο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, επιλέγει να το απαξιώσει.

Στελέχη της Ν.Δ. σχολίαζαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνηση με την απαξιωτική στάση της έναντι του συλλαλητηρίου «συμπεριφέρεται ως αντιπολίτευση και όχι ως κυβέρνηση» και επέμεναν ότι η εκδήλωση δεν είχε πολιτικό χρώμα. Σε αυτό επέμεινε, εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε μεν στη συγκέντρωση χαρακτηριστικά έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που δεν επεδίωξε εξαρχής τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής, αλλά και αντίδρασης των πολιτών στην «περιφρόνηση των πατριωτικών τους αισθημάτων» από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν δικαιούται να εκμεταλλευθεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση (λαμβάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, και τις σχετικές αποστάσεις).

Περί δημοψηφίσματος

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, πηγές της Πειραιώς έκαναν λόγο για «άκαιρη» συζήτηση επί της παρούσης, αναδεικνύοντας την κρίσιμη λεπτομέρεια που είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει «συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση», αλλά και ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εξακολουθούν να εκφράζουν «εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις» για το ονοματολογικό. Η Πειραιώς, την ίδια ώρα, επανέρχεται στις δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ (ότι ζητήματα που αφορούν τον αυτοπροσδιορισμό των Σκοπίων ως «μακεδονικού έθνους δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση), ζητώντας απάντηση από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ και αν περιλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματός τους για την απαλοιφή των αλυτρωτικών στοιχείων και τις αναφορές σε «μακεδονικό έθνος».

«Βρίζουν, φτύνουν, απαξιώνουν τον ελληνικό λαό», έψεξε την κυβέρνηση –και τον Νίκο Τόσκα– για τις εκτιμήσεις του όγκου της συγκέντρωσης από την ΕΛ.ΑΣ. χθες το βράδυ κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της κοπής της πίτας του πολιτικού του γραφείου του στο «Κάραβελ» –παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην πρώτη σειρά– ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Aδωνις Γεωργιάδης. Την ίδια ώρα, την αντίδραση της Πειραιώς προκάλεσε η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραγωγού της ΕΡΤ που καλούσε τους πολίτες να «γιαουρτώσουν» τον Αντώνη Σαμαρά στο συλλαλητήριο. Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. καλεί τον Νίκο Παππά, στην ευθύνη του οποίου υπάγεται η δημόσια τηλεόραση, να τοποθετηθεί αν η δημόσια προτροπή τού εν λόγω παραγωγού «συνάδει και αυτή με τα νέα ήθη που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή