ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Προανακριτική επιτροπή «δείχνει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Novartis: Προανακριτική επιτροπή «δείχνει» ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ενα από τα ενδεχόμενα που υπάρχουν από τον Κανονισμό είναι να πάει το θέμα αυτό σε προανακριτική επιτροπή», είπε χθες ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Μπαλωμενάκης, όταν στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν τα μέλη της εν λόγω επιτροπής να λάβουν γνώση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Ηταν η πρώτη φορά που δημοσίως, εντός του Κοινοβουλίου, καταγραφόταν η προοπτική συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που ως ενδεχόμενο σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αποτελεί κεντρικό μέρος του σχετικού προγραμματισμού εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Το αίτημα αυτό της αντιπολίτευσης, πάντως, απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, με το επιχείρημα ότι σε περιπτώσεις δικογραφιών που διαβιβάζονται στη Βουλή υπάρχει καθορισμένη διαδικασία: Τα κόμματα διά εκπροσώπων τους και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας εντός ειδικού δωματίου της Βουλής, όπου φυλάσσεται. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες ενδιαφερομένων για την επίμαχη δικογραφία, ακριβώς μέχρι να λήξει το θέμα και να αποφασιστεί ότι δεν μπορεί να δοθεί αντίγραφο στην εν εξελίξει εξεταστική, χρειάστηκε η διαδικασία ανάγνωσης να σταματήσει επ’ ολίγον, προκειμένου να «διευκρινιστεί» το θέμα.

Την ίδια ώρα, η εξεταστική ασχολούνταν με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με κεντρικό μάρτυρα τον πρώην υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.