Τσίπρας: Δεν υπάρχει πατριωτισμός διαφθοράς

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πατριωτισμός διαφθοράς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνδυασμένη παρέμβαση στα δύο κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα –τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis και τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ– έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από την Πάτρα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε εκεί. Χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά σε καμία από τις δύο υποθέσεις, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός σύγχρονου, αποφασιστικού, ανυποχώρητου πατριωτισμού. Επικαλέστηκε, μάλιστα, προκειμένου να προσδιορίσει το πλαίσιο του πατριωτισμού, σχετική αναφορά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος είχε πει: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama Papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, χαρακτήρισε υποκριτικό «πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική της αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες». Στον αντίποδα, έσπευσε να τονίσει, αναφερόμενος στην κυβερνητική παράταξη, ότι «το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό».

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αλλά και στη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης, υπό τον κ. Τσίπρα, του Πολιτικού Συμβουλίου και του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. σήμερα, στη Βουλή. Είναι σαφές ότι από την κυβέρνηση η υπόθεση Novartis θα αξιοποιηθεί προκειμένου να εκτονωθεί με αλλαγή ατζέντας το ιδιαίτερα πιεστικό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Ετσι, χθες, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, αποκρούοντας τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας κωμικό το σχετικό επιχείρημα. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας, ενώ χαρακτήρισαν τη σχετική αναφορά ως ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Πάντως, στον απόηχο της κριτικής που ασκήθηκε για τους προχθεσινούς κυβερνητικούς χειρισμούς, που έδωσαν την αίσθηση προσπάθειας χειραγώγησης της δικαστικής διαδικασίας για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, υιοθέτησε χθες πολύ πιο προσεκτικούς τόνους. Είπε συγκεκριμένα (Ρ/Σ ALPHA) ότι η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη υπόθεση με τη δέουσα σοβαρότητα και πρόσθεσε ότι «θα εξαντλήσουμε, βεβαίως, την πολιτική μας αυστηρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών ή να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή