Ο κ. Πολάκης γνωρίζει το προφίλ των άγνωστων μαρτύρων

Ο κ. Πολάκης γνωρίζει το προφίλ των άγνωστων μαρτύρων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη αίσθηση, σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος αποκάλυψε εν ολίγοις τo προφίλ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και “κελάηδησαν”», δήλωσε (ΑΝΤ1) ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας ότι έπαιρναν «μίζες» και για να ελαφρύνουν τη θέση τους προέβησαν σε αποκαλύψεις. Μάλιστα ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι είναι «ενημερωμένος», πληροφόρηση την οποία απέδωσε στο ότι είναι γιατρός και αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

Οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν θεμελιώδες κομμάτι της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και πλέον βρίσκεται στη Βουλή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η διαδικασία υπαγωγής μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας, καθώς αυτό έχει συμβεί και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων η 17N, αλλά και η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Εφόσον σχηματιστεί προανακριτική επιτροπή, η οποία, όπως εξηγούν ανώτατοι νομικοί κύκλοι στην «Κ», διέπεται αναλογικά από τις διατάξεις της ποινικής δικονομίας, θα κληθούν να καταθέσουν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Η κατάθεσή τους βεβαίως θα γίνει υπό όρους και με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί το καθεστώς προστασίας τους.

Οπως εξηγούν κοινοβουλευτικοί αλλά και εισαγγελικοί κύκλοι, η κατάθεσή τους σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία οι μάρτυρες θα μπορούν να εμφανιστούν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και φωνή, είτε με γραπτές ερωτήσεις-απαντήσεις και τη μεσολάβηση κάθε φορά εκπροσώπων των δικαστικών ή αστυνομικών αρχών που θα εγγυώνται την ταυτοπροσωπία των μαρτύρων, είτε διά της κατάθεσής τους σε ξεχωριστό δωμάτιο από το οποίο θα ακούγεται μέσω μικροφώνου –αλλοιωμένη– η φωνή τους.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, διατυπώνουν ερωτήματα για τους λόγους υπαγωγής των συγκεκριμένων μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας καθώς και για το γεγονός ότι οι καταθέσεις τους αποτελούν επί της ουσίας τον «θεμέλιο λίθο» της δικογραφίας. «Για να υπαχθεί ένας μάρτυρας σε καθεστώς προστασίας, θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ότι κινδυνεύει η ζωή του, όχι για να μη γνωρίζουν οι κατηγορούμενοι την ταυτότητά του», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εάν η υπόθεση στηρίζεται μόνο στις συγκεκριμένες μαρτυρίες, τότε είναι μάλλον “αδύναμη”, αφού είναι δύσκολο να υπάρξει καταδίκη των εμπλεκομένων με μόνο αυτά τα στοιχεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή