Απάντηση από το Κάιρο στον Μ. Τσαβούσογλου

Απάντηση από το Κάιρο στον Μ. Τσαβούσογλου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σφοδρότατη αντίδραση της αιγυπτιακής κυβέρνησης προκάλεσαν όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί των τουρκικών σχεδίων να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της αμφισβήτησης της συμφωνίας ΑΟΖ ανάμεσα σε Κάιρο και Λευκωσία. Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Αχμέτ Αμπού Ζεΐντ είπε χθες ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας του 2013 για οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα σε Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Ζεΐντ ανέφερε ότι η συμφωνία είναι σε πλήρη αντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο και έχει αναγνωριστεί ως διεθνής συνθήκη στον ΟΗΕ. O εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι οποιεσδήποτε κινήσεις και προσπάθειες να υπονομευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο απορρίπτονται ως «απαράδεκτες» και θα απαντηθούν καταλλήλως.

Η αιγυπτιακή, άμεση αντίδραση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αντικατοπτρίζει τη γενικότερα αρνητική ατμόσφαιρα που διέπει τις σχέσεις Αγκυρας και Καΐρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ενεργειακή διάσταση συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος ήδη εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, και έως αυτήν τη στιγμή τα πλέον προσοδοφόρα ενδέχεται να είναι αυτά που βρίσκονται ένθεν και ένθεν της οριογραμμής των δύο χωρών (το κολοσσιαίων διαστάσεων Ζορ ήδη αποδεικνύει του λόγου το αληθές). Ανάμεσα σε όσα είπε στην «Κ» ο κ. Τσαβούσογλου, περιλαμβανόταν και η προαναγγελία ερευνών με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα. Αυτό σημαίνει, εν γένει, ότι αναφέρεται σε έρευνες περιοχών οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στην Ανατολία και τη Βόρεια Κατεχόμενη Κύπρο. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για περιοχές οι οποίες βρίσκονται στα νότια της νήσου και περιλαμβάνουν εκτεταμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, αν όχι ολόκληρη ορισμένες φορές. Μια πρόσφατη σχετική NAVTEX είναι η 184/18 η οποία δεσμεύει σχεδόν το σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ για ρυμούλκηση υποβρυχίου αντικειμένου από τουρκικό πολεμικό. Παράλληλα, εκδόθηκε και η NAVTEX 196/18, μέσω της οποίας προαναγγέλλονται τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή