ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητεί πρόσβαση στη δικογραφία ο Κ. Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

08s88novartis
08s5dikografia

«Χοντροκομμένη φάρσα που σύντομα θα καταπέσει», χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις των προστατευόμενων μαρτύρων, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κώστας Φρουζής, ζητώντας να του δοθεί πρόσβαση στη δικογραφία. «Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που “βρέθηκαν”/“ανακαλύφθηκαν” τις τελευταίες εβδομάδες(!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά δεν θα αφήσω κανένα να σπιλώσει τη μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία όπου τίμησα και τιμώ τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και τη χώρα μου. Αμεσα λοιπόν πρέπει να δοθεί το σύνολο της δικογραφίας στη δημοσιότητα…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές στο περιβάλλον του κ. Φρουζή, ο ίδιος δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας ούτε έχει κληθεί να καταθέσει ή να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται. Κάτι τέτοιο θα είχε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ιδιαίτερη αξία, καθώς τουλάχιστον ένας προστατευόμενος μάρτυρας φαίνεται να βρισκόταν στο στενό επαγγελματικό περιβάλλον του κ. Φρουζή για όσο δούλευε στην ελβετική εταιρεία. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εμβολίων, ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων λέει ότι «θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Πηγές στο περιβάλλον του κ. Φρουζή ανέφεραν ότι το ίδιο διάστημα η θυγατρική εταιρεία της Novartis δυσκολευόταν να αποκτήσει τα εμβόλια καθώς όλη η Ευρώπη τα ζητούσε, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επέμενε σε παραγγελίες μεγαλύτερων ποσοτήτων. Ο κ. Φρουζής που, όταν ξέσπασε η υπόθεση Novartis πριν από ενάμιση χρόνο, είχε πει ότι δεν «έχει δώσει ένα ευρώ» σε παράγοντα, είχε ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ δυνατότητα πρόσβασης στην πολιτική ηγεσία της χώρας χωρίς να παρεμβαίνουν μεσάζοντες, ενώ η πλειονότητα των συναντήσεων αφορούσε την ιδιότητά του ως προέδρου του ΣΦΕΕ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή 65 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο στη Novartis, πηγές που είχαν πάρει μέρος στις αποπληρωμές παλιών χρεών σε φαρμακευτικές εταιρείες και δεν εμπλέκονται στην υπόθεση αναφέρουν ότι η Novartis ήταν η εταιρεία με το μεγαλύτερο υπόλοιπο και ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση η αποπληρωμή των χρεών, που συνολικά ξεπέρασε το 2013-2014 τα 550 εκατ. «Οι εταιρείες είχαν χάσει πολλά χρήματα από τα ομόλογα του PSI και όλοι οι πρέσβεις μάς πίεζαν να τις πληρώσουμε», τόνισε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, στοιχεία που αφορούν ελεγχόμενους «έχουν εξαφανιστεί από υπουργεία και υπηρεσίες, οι υπάλληλοι παίρνουν τα έγγραφα στο σπίτι τους», ανέφερε η γεν. επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα βρεθούν».