ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η λιτή, εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την επέτειο δέκα χρόνων από την εκλογή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τον Αρχιεπίσκοπο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης, πολλοί διατελέσαντες Πρόεδροι του ελληνικού κοινοβουλίου, πλήθος βουλευτών και κληρικών.

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας-1

Ο Παυλόπουλος στον Ιερώνυμο: Έχετε ήδη αποδειχθεί άξιος ιεράρχης και άξιος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος

«Μακαριώτατε, κατά την εμβληματική αυτή επέτειο της συμπλήρωσης 10 ετών από την εκλογή σας ως Aρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, θέλω να σας διαβεβαιώσω, εκφράζοντας όπως πιστεύω το κοινό αίσθημα, ότι έχετε ήδη αποδειχθεί άξιος ιεράρχης και άξιος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Και τούτο πρωτίστως διότι, μέσα σε ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς, οδηγείτε το Σεπτό Σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος ως οιακοστρόφος Σύνεσης και Σοφίας, ιδίως δε ως εκφραστής, τόσο για τον Κλήρο, όσο και για τον Ορθόδοξο λαό μας, του κορυφαίου Μακαρισμού (Ματθ. 5,9): "Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται". Από το σύνολο των πολλών αρετών σας, ας μου επιτραπεί, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να αναφερθώ, για λόγους που συνδέονται αυτονοήτως με την ιδιότητά μου αυτή, μόνον στις εξής δύο:

Πρώτον, έχετε συμβάλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της αρμονικής συμπόρευσης Πολιτείας και Εκκλησίας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ιστορίας μας και του Συντάγματός μας, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της έννομης τάξης μας.

Και για να γίνω σαφέστερος: Επί των ημερών σας, τηρείται απολύτως ο σεβασμός του ρόλου που επιφυλάσσει το Σύνταγμά μας στην Εκκλησία, και ο οποίος συνίσταται στην εκ μέρους της Εκκλησίας εκπλήρωση της πνευματικής της αποστολής, δίχως ανάμειξη στις κατά τις συνταγματικές ρυθμίσεις αρμοδιότητες της Πολιτείας.

Τούτο επιτρέπει στην Πολιτεία να τηρεί, έναντι της Εκκλησίας, την στάση εκείνη, την οποία επιβάλλει η, ιστορικώς πλήρως τεκμηριωμένη, καθοριστική συμβολή της Εκκλησίας, διαχρονικώς, στους μεγάλους αγώνες του λαού μας και του έθνους μας για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και της Ιστορίας μας.

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας-2

Δεύτερον, στην «καρδιά», κυριολεκτικώς, της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει καιρίως την κοινωνία μας, αναλάβατε πλειάδα ουσιαστικών -και μακράν της περιττής δημοσιότητας- πρωτοβουλιών, για την στήριξη του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου, ιδίως δε των οικονομικώς ασθενέστερων.

Με τον τρόπο αυτόν η Εκκλησία της Ελλάδος κάλυψε πολλά και σημαντικά κενά ως προς την επαρκή λειτουργία του κοινωνικού κράτους, στα οποία η Πολιτεία μόνη δεν θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει.

Υπό τα δεδομένα αυτά η Εκκλησία της Ελλάδος έσπευσε, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού και, συνακόλουθα, της αποφυγής της ρήξης του, η οποία θα είχε επιπλέον ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία προς την οριστική έξοδο του τόπου μας από την πολυετή και επώδυνη κοινωνική και οικονομική κρίση.

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας-3

Μέσα από αυτήν την πορεία, η Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση του «Αγαπάτε Αλλήλους» και του «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε την ομιλία του με ευχές προς τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας: «Μακαριώτατε, σας εύχομαι, εκ βάθους καρδίας, υγεία, δύναμη και μακροημέρευση. Η Εκκλησία της Ελλάδος και ο λαός μας, ανεξαρτήτως μάλιστα θρησκευτικών πεποιθήσεων, έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας».

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας-4

Ιερώνυμος: Το νόημα της ζωής που ακολουθώ 50 χρόνια είναι «Αγάπα τον πλησίον σου!»

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος τόνισε: «Αγάπα τον πλησίον σου! Αυτό είναι το νόημα της ζωής που ακολουθώ πενήντα χρόνια».

«Όλα αυτά που κάναμε τα δέκα χρόνια δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τους συνεργάτες μου, και τους χιλιάδες ανθρώπους που βοήθησαν στο έργο. Θέλω να τιμήσουμε όλοι μας, όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που εργάζονται αμισθί στις κουζίνες των ενοριών, στα ιατρεία και τα κοινωνικά φαρμακεία» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε με το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι εργάζονται αμισθί κοντά του τα τελευταία δέκα χρόνια.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν ύμνοι από την βυζαντινή σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και της παιδικής συμφωνικής ορχήστρας που τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής.

Παυλόπουλος: Μακαριώτατε, η Εκκλησία και ο λαός μας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών σας και της διακονίας σας-5