Υπόθεση Novartis: Τώρα ερευνούν για εξωχώριες

Υπόθεση Novartis: Τώρα ερευνούν για εξωχώριες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ατεκμηρίωτες αναφορές των καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες για τις δωροδοκίες πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, οι οποίες έχουν δεχθεί επικρίσεις και αμφισβητήσεις από ενδιαφερόμενους και μη, επιχειρούν να καλύψουν με άλλες ενέργειες οι εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν την έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της πολυεθνικής στη χώρα μας.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, που σήκωσε και το βάρος αυτής της υπόθεσης, έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τον εντοπισμό εξωχώριων εταιρειών και την ανεύρεση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, στοιχεία που θα προσδώσουν, αν ανευρεθούν, ουσιαστικό περιεχόμενο στην υπόθεση για την εμπλοκή των πολιτικών στις μίζες. Η αναγκαιότητα εντοπισμού πολιτικού χρήματος, εκτιμάται, από εισαγγελικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» ως «αναγκαίο στοιχείο για να αποδειχθούν τα καταγγελλόμενα από τους μάρτυρες», καθώς οι αναφορές τους σε δωροδοκίες πολιτικών, για πολλούς από αυτούς, δεν συνοδεύτηκαν από αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, επιβεβαίωση από άλλες μαρτυρίες, λογαριασμούς, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς να ομιλούν για ψευδομάρτυρες και στημένες καταθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές και κυπριακές αρχές για το άνοιγμα λογαριασμών του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, Kωνσταντίνου Φρουζή, αλλά και προσώπων που φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο «οχήματος» στη διακίνηση παράνομων πληρωμών. Τα πρόσωπα αυτά, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, διέθεταν εταιρείες συμβούλων ή επικοινωνίας, οι οποίες φέρεται να διευκόλυναν τις παράνομες πληρωμές. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στο άνοιγμα λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα UBS, στην οποία υπήρχε λογαριασμό της Novartis για τις παράνομες πληρωμές, πρωτίστως, του δικτύου γιατρών οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη φαρμακευτική εταιρεία.

Η ανεύρεση στοιχείων παράνομου χρηματισμού για τους πολιτικούς ή για στενούς τους συνεργάτες είναι άμεση προτεραιότητα για την έρευνα της υπόθεσης, η οποία μοιάζει σε πολλά σημεία χωρίς ιδιαίτερη τεκμηρίωση. Η κατάθεση για παράδειγμα του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» για τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι ενδεικτική. «Θεωρώ, καταθέτει ο μάρτυρας, αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας για τα εμβόλια, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ». Στο ίδιο μήκος και η κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου», ο οποίος αναφερόμενος σε χρηματισμό του Αδ. Γεωργιάδη σημειώνει. «Ο Γεωργιάδης, όπως είναι ευρέως γνωστό, χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis, εκδοτικές του δραστηριότητες».

Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία για τους πολιτικούς, δικαστικές πηγές θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να γυρίσει από τη Βουλή πίσω στη δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα που τη συνοδεύουν, απιστία και δωροδοκία, έχουν ήδη παραγραφεί και μόνον κατηγορία για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μπορεί να οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών σε πολιτικούς. Εκτίμηση που σηματοδοτεί την απόφαση για μη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ενόψει της προσδοκίας για νεότερα και ουσιαστικότερα στοιχεία, για τα οποία οι εισαγγελικές αρχές εργάζονται, εκφράζοντας σχετική αισιοδοξία.

Εκθέσεις του FBI

Πάντως, η διαβίβαση του φακέλου της Novartis στη Βουλή πέραν των οργισμένων αντιδράσεων των αναφερομένων πολιτικών και της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, κατά πληροφορίες, έχει προξενήσει και έντονη δυσαρέσκεια στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες που χειρίζονται τις έρευνες στις ΗΠΑ, καθώς περιελήφθησαν στη δικογραφία προς τη Βουλή δύο πληροφοριακές εκθέσεις του FBI που είχαν σταλεί μόνον προς ενημέρωση και προς καθοδήγηση των ερευνών επί ελληνικού εδάφους και όχι για άλλη χρήση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή