Κύπρος: Φυσικό αέριο στο οικόπεδο 6

Κύπρος: Φυσικό αέριο στο οικόπεδο 6

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ προμηνύει η χθεσινή ανακοίνωση από τη Λευκωσία και τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ, των πρώτων εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της γεώτρησης στο οικόπεδο 6. Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης γνωστοποίησε χθες ότι η γεώτρηση της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL οδήγησε στον εντοπισμό εκτεταμένης ποσότητας φυσικού αερίου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σύνδεση στην οποία προχώρησε ο κ. Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» συσχετίζεται απολύτως με το παρακείμενο αιγυπτιακό «Ζορ» που, όπως είναι γνωστό, έχει κολοσσιαίες διαστάσεις.

Αν και είναι ακόμη νωρίς να γίνεται λόγος για «μικρό Ζορ», ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε για ευρήματα «εξαιρετικής ποιότητας». «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», είπε ο κ. Λακκοτρύπης. Εκανε λόγο για αύξηση των ενδογενών αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά και σαφή επιβεβαίωση της ύπαρξης «πετρελαϊκού συστήματος καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος “Ζορ”». Εν συνεχεία, ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι άμεσα το γεωτρύπανο της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας θα αφήσει τη θέση «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6 και θα προχωρήσει για έρευνες στην επόμενη θέση, τη λεγόμενη «Σουπιά» στο οικόπεδο 3, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την έδρα της ΕΝΙ στο Μιλάνο το κοίτασμα στο οικόπεδο 6 περιγράφεται ως επέκταση του «Ζορ». Το τελικό βάθος της γεώτρησης άγγιξε τα 3.827 μέτρα και ο ταμιευτήρας φυσικού αερίου έχει, σύμφωνα με την ΕΝΙ, «εξαιρετικά χαρακτηριστικά». Η «Καλυψώ 1» είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου και επιβεβαιώνει την προέκταση του «Ζορ» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ΕΝΙ, η οποία τονίζει ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ποσότητα φυσικού αερίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, όπως τόνισε και στην τελευταία συνέντευξή του στην «Κ» ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θεωρεί ότι μέρος του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μόλις προχθές η συνέντευξη του κ. Τσαβούσογλου προκάλεσε την αντίδραση του Καΐρου από όπου οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν αντιληπτές ως προσπάθεια μείωσης των αιγυπτιακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτική της γενικής κινητικότητας όσον αφορά το ενεργειακό στην περιοχή είναι και η χθεσινή ανακοίνωση από τον αρμόδιο υπουργό Μπεράτ Αλμπαϊράκ για έναρξη των δραστηριοτήτων του δεύτερου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στο λιμάνι Ντορτιόλ στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Ο πρώτος σταθμός FSRU ενεργοποιήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2016 στον Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή