Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε»

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απολύτως κυρίαρχη» χώρα θα είναι μετά τον Αύγουστο και τη λήξη του τρίτου προγράμματος η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. μίλησε χθες το πρωί στο φόρουμ «Ελλάδα: Οι δρόμοι της ελπίδας», που συνδιοργανώνουν στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Nouvel Observateur και η «Καθημερινή». Δεχόμενος ερωτήσεις από τον διευθυντή του γαλλικού περιοδικού Ματιέ Κρουασαντό, τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά αλλά και το κοινό, ήταν αποκαλυπτικός σχετικά με το ιστορικό των ελληνικών προγραμμάτων και το πώς βλέπει τις προοπτικές της Ελλάδας. 

«Δεν πρέπει να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, πρέπει να μπει τέλος στα προγράμματα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, που παρατήρησε ότι στα έξι χρόνια εμπλοκής του στην ελληνική κρίση –πρώτα ως υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως Ευρωπαίος επίτροπος– έχει επισκεφθεί δέκα φορές τη χώρα μας. «Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «είναι προς το συμφέρον της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», καθώς εξακολουθεί να υφίσταται «ζήτημα διοικητικής ικανότητας».  

Η σχέση με Τσίπρα

Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για «τέλεια» σχέση. Τον χαρακτήρισε «ευφυή και ευέλικτο» πολιτικό, επαινώντας τη μεταστροφή του τον Ιούλιο του 2015. Οι κ. Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος («που είναι εξίσου αριστεριστής όσο και ο Βαρουφάκης»), όπως είπε, αποφάσισαν τότε να «παίξουν το παιχνίδι». Αλλά έδωσε και μια προσωπική ιδεολογική διάσταση στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον πρωθυπουργό: «Εγώ προέρχομαι από την Αριστερά […] Η Ευρώπη χρειάζεται μια φιλοευρωπαϊκή εποικοδομητική Αριστερά». Για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι έκανε μεγάλη πολιτική και οικονομική ζημιά στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε «ψευδή στατιστικά στοιχεία» και έλλειμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι πτυχές των προγραμμάτων προσαρμογής «ήταν υπερβολικά σκληρές», με τρόπο «αναιτιολόγητο» – εστιάζοντας ειδικά στις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων. Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, λέγοντας ότι «θα πρέπει να είναι φιλόδοξα». Απέκλεισε, ωστόσο, για ακόμη μία φορά το «κούρεμα».

Τέλος, ενώ ισχυρίστηκε ότι ποτέ ως επίτροπος δεν είδε κάποιο σημείωμα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν με τίτλο «Grexit: Η επόμενη μέρα» («τους είχαμε πει να μη συντάξουν κάτι τέτοιο γιατί η Επιτροπή είναι το βασίλειο των διαρροών»), επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρέθηκε δύο φορές πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2012, την περίοδο των διπλών εκλογών· η δεύτερη ήταν ο Ιούλιος του 2015. «Και στις δύο περιπτώσεις η Γερμανία το σκεπτόταν», είπε, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος αν το Grexit ήταν πραγματικά ο στόχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή αν απλά ήθελε να μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική πίεση προς την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή