Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στις δαπάνες 2004-09

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στις δαπάνες 2004-09

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επανάληψη της φράσης «όλα στο φως», το ΠΑΣΟΚ απαντά θετικά στην προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Νοvartis. Στην ανακοίνωσή της η Χαρ. Τρικούπη χαρακτηρίζει ως «μεγάλη ευκαιρία» τη σύσταση της Προανακριτικής συγκρίνοντας εκ νέου την υπόθεση Νovartis με την «πολιτική σκευωρία του 1989». Η εν λόγω σύγκριση αναλύθηκε διεξοδικά και στην πρόσφατη Κ.Ο. του κόμματος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έγινε ανάλυση από νομικής απόψεως των διαδικασιών που προβλέπονται από δω και στο εξής, με τον φόβο ότι το θέμα θα σύρεται επί μακρόν και θα αφήνει σκιές να είναι υπαρκτός σε σύμπασα την Κ.Ο.

Παράλληλα, ενδεικτικό των προθέσεων του κόμματος είναι πως στη λακωνική αλλά περιεκτική ανακοίνωση δεσπόζει η νέα αναφορά στην περίοδο 2004-2009 «για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης». Είναι η τρίτη, μέσα σε λίγα 24ωρα, επισήμανση για την εν λόγω περίοδο, με επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σημειώνουν πως η διαφοροποίηση των δικών τους κυβερνήσεων με την περίοδο Καραμανλή είναι κομβικής σημασίας.

Την ίδια ώρα, εις εκ των συμπεριλαμβανομένων στη δικογραφία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, επισημαίνει την απουσία «κρίσιμων εγγράφων» από τη δικογραφία, τα οποία και ζητεί να συμπεριληφθούν. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απουσιάζουν «η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» –δηλαδή των προστατευομένων μαρτύρων– αλλά και «η αναγκαία εγκριτική πράξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται παράλληλα και στα «έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή διά του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις Αρχές των ΗΠΑ», επισημαίνοντας πως «παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομά μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο». Η επιστολή καταλήγει ζητώντας τα έγγραφα. Αντίδραση για το θέμα της Προανακριτικής υπήρξε και από το Ποτάμι που αποδέχεται την Προανακριτική, κρούει όμως και τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης».

ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων

«Ναι» στην Προανακριτική λέει και η Ενωση Κεντρώων, σημειώνοντας πως ήταν λάθος η μεγάλη δημοσιότητα «χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο». Τέλος, το ΚΚΕ ζητεί «να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση», αλλά και «να μη λειτουργήσει ως βολικό άλλοθι συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή