Στη Βουλή η δικογραφία για Π. Καμμένο

Στη Βουλή η δικογραφία για Π. Καμμένο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία που έχει σχηματιστεί με επίκεντρο την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού (300 χιλιάδες βλήματα) στη Σαουδική Αραβία, όσον αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Π. Καμμένου. Δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος και του νόμου, η διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, προανακρίσεως ή ανακρίσεως για υποθέσεις που αφορούν υπουργούς δεν μπορούν να γίνουν από την τακτική Δικαιοσύνη, αλλά με απόφαση της Βουλής, στην περίπτωση αυτή όπως και σε άλλες –με πλέον πρόσφατη εκείνη για τη Novartis– η συνέχιση της έρευνας μπορεί να γίνει μέσω προκαταρκτικής επιτροπής, εάν το ζητήσουν τουλάχιστον 30 βουλευτές.

O υπουργός Εθνικής Αμυνας, όπως ανέφερε σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ν. Βούτσης, επικοινώνησε χθες το πρωί μαζί του προκειμένου να του γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή με την οποία θα δηλώνει ότι «απεκδύεται κάθε προστασίας και ασυλίας και ότι προτίθεται να καταθέσει ως απλός πολίτης για την υπόθεση». Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, δεν μπορεί να επηρεάσει θεσμικά τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο πρόεδρος της Βουλής περιορίστηκε να σημειώσει ότι η εν λόγω κίνηση του κ. Καμμένου αποτελεί ένα «σήμα προς τη Δικαιοσύνη από τον ίδιο, να μιλήσει για όλα».

«Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία. Πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες από σοβαρούς ανθρώπους, και η απόφασή μας δεν θα στηριχθεί στα δείγματα καλής συμπεριφοράς», σχολίασε ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος (τομεάρχης Δικαιοσύνης Ν.Δ.). Την ίδια στιγμή στο Περιστύλιο καταγράφηκε το σχόλιο-εκτίμηση ότι η κίνηση του κ. Καμμένου αποσκοπεί στο να δώσει πολιτικό επιχείρημα στην πλειοψηφία, προκειμένου να απορρίψει πιθανή πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον κ. Καμμένο.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χθες η «διαφορά» στον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας αυτής, συγκριτικώς με την περίπτωση Novartis. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της υπόθεσης σχετικά με τα φάρμακα έγινε με τρόπο απολύτως αναλυτικό από την κυρία Χριστοδουλοπούλου, με εκτενή αναφορά σε εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις καταγγελλόμενες πράξεις. Αντιθέτως χθες, το στέλεχος των ΑΝΕΛ και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Δημ. Καμμένος, περιορίστηκε να αναφέρει το γεγονός της διαβίβασης, ότι απλώς αφορά τον κ. Π. Καμμένο, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις «πράξεις» επί των οποίων διεξάγεται η έρευνα. Οπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο της αρμόδιας αντεισαγγελέως, υπάρχει όσον αφορά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας η φράση «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες», αλλά αναφορά σε συγκεκριμένη πράξη –«κακούργημα σχετικό με την υπηρεσία»– γίνεται στο εν λόγω έγγραφο μόνο στο πλαίσιο πιθανής εμπλοκής «υπαλλήλων και στρατιωτικών».

Για Novartis

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης Novartis, ο κ. Δημ. Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι οι μάρτυρες εμπλέκουν μεν πολιτικά πρόσωπα, πλην όμως δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει χρηματισμός τους. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η προκαταρκτική έπειτα από δύο-τρεις συνεδριάσεις θα εισηγηθεί την επιστροφή της υπόθεσης στην εισαγγελία, επειδή η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να ανοίξει λογαριασμούς, ούτε να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, ούτε να κάνει ό,τι άλλο χρειάζεται για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες τους.

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι υπό προϋποθέσεις η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προκαταρκτική επιτροπή επί της συγκεκριμένης υποθέσεως θα μπορούσε να συζητηθεί στην Ολομέλεια ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή