Υπόθεση Novartis: Αμφισβητούνται οι καταθέσεις

Υπόθεση Novartis: Αμφισβητούνται οι καταθέσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται η υπόθεση με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τις δωροδοκίες πολιτικών από τη Novartis, οι οποίες πέραν των επικρίσεων που έχουν δεχθεί για την τεκμηρίωση του περιεχομένου τους, τώρα αντιμετωπίζουν αμφισβητήσεις και για τη νομιμότητά τους, δηλαδή αν ελήφθησαν, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Ηδη, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προανήγγειλε προσφυγή στον Αρειο Πάγο για ακύρωση των καταθέσεων αυτών, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έθεσε θέματα νομιμότητάς τους, καθώς υποστήριξε ότι δεν έχει εγκριθεί η θέση των μαρτύρων αυτών σε καθεστώς προστασίας, όπως προβλέπει ο νόμος 4254 του 2014, από τον αρμόδιο για την εποπτεία των οικονομικών εγκλημάτων αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επικουρικά στο πεδίο του μπαράζ των αμφισβητήσεων της νομιμότητας του τρόπου καταθέσεων των εν λόγω μαρτύρων, πάνω στις οποίες στηρίζεται προς το παρόν το οικοδόμημα των δωροδοκιών των πολιτικών, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε τις πράξεις της εισαγγελικής αρχής για τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων αυτών ως προστατευόμενων και τις ανάλογες εγκρίσεις του Αρείου Πάγου.

Σε καθεστώς προστασίας

Αποδέκτες μέσω του Τύπου αυτών των αμφισβητήσεων η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης που με δήλωσή τους τονίζουν πως «ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Παράλληλα, πολιτικοί που αναφέρονται από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως δωροδοκηθέντες, θέτουν ουσιαστικότερα των τυπικών προϋποθέσεων θέματα, όπως το αν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες είναι και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με τις μίζες και άρα δεν θα μπορούσαν καν να εξεταστούν ως μάρτυρες σύμφωνα με τον νόμο.

Ολες αυτές οι αμφισβητήσεις για τους προστατευόμενους, οι ταυτότητες των οποίων προσεγγίζονται από πολλές πλευρές, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στις δικαστικές αρχές, οι οποίες από την πρώτη στιγμή είχαν θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση της διαφύλαξης της έρευνας την απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Πάντως, η αξιοπιστία τους και η τεκμηρίωση των όσων έχουν πει σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση είναι τα ζητούμενα, καθώς σε περίπτωση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή, αυτή μπορεί να αποφασίσει ή τη συνέχιση της προστασίας τους ή την αποδέσμευσή τους και την κλήση τους σε κατάθεση επωνύμως.

Πάντως, η δικογραφία, πέραν της διαδρομής της προς τη Βουλή, πήρε ήδη τον δρόμο της ανάκρισης και ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα εις βάθος. Μοναδικός κατηγορούμενος, προς το παρόν, ο Κ. Φρουζής, για τον οποίο οι προστατευόμενοι μάρτυρες λένε ότι μοίραζε το χρήμα σε πολιτικούς. Ο Κ. Φρουζής αναμένεται να κληθεί σε απολογία. Δεν αποκλείεται βέβαια η έκδοση και εντάλματος σύλληψής του, καθώς ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες καταθέτει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τον θεωρεί ύποπτο φυγής. Ο μάρτυρας λέει συγκεκριμένα ότι διαθέτει χρήματα και φίλους στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή