Μονόδρομος η Προανακριτική

Μονόδρομος η Προανακριτική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία με καθαρά τυπικό χαρακτήρα εξελίσσεται η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί κοινοβουλευτικά το κυβερνών κόμμα. Εφόσον ήδη από την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η εισήγηση του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές του θα είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφασισθεί κάτι διαφορετικό. Η επιλογή για σύσταση Προανακριτικής εξελίχθηκε ουσιαστικά σε μονόδρομο για την κυβερνητική ηγεσία και κατ’ επέκταση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που επελέγη να ανεβούν τόσο πολύ οι τόνοι αναφορικά με τη δικογραφία της Novartis, οποιοσδήποτε διαφορετικός χειρισμός θα ισοδυναμούσε με υπαναχώρηση και με παραδοχή ότι ενδεχομένως οι διαστάσεις που δόθηκαν στην υπόθεση δεν είναι τελικά τόσο σοβαρές. Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής αξιολογήθηκε ως «η μοναδική κοινοβουλευτική διέξοδος». Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα. Και μπορεί σε βάθος χρόνου αυτό να απέδιδε κάτι περισσότερο, αλλά σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν να ηττάται, έχοντας υπερεκτιμήσει τη συγκεκριμένη δικογραφία. Αυτό το σκεπτικό βάρυνε σημαντικά στην οριστικοποίηση των αποφάσεων, που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτήθηκαν δύο πολύωρες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον κ. Τσίπρα, στη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα και οι επιλογές που υπήρχαν.

Ουσιαστικά, στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί πιθανής παραγραφής των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει όσον αφορά την επάρκεια των μαρτυρικών καταθέσεων προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες, επελέγη να μεταφερθεί η ευθύνη αξιολόγησης αυτών των στοιχείων στην Προανακριτική, που θα αποφασίσει και σχετικά. Ετσι, ακόμα κι αν η δικογραφία επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, αυτό δεν θα καταγραφεί ως κυβερνητικός χειρισμός.

Για το κυβερνών κόμμα η ανάδειξη της υπόθεσης Novartis ως κεντρικού ζητήματος της πολιτικής επικαιρότητας αποτελεί τρόπον τινά επιστροφή στο πλαίσιο με το οποίο διεκδίκησε και κέρδισε την εξουσία. Και επιστροφή σε ένα πεδίο που θεωρεί ότι διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων, αυτό της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στην εκλογική βάση έχει απήχηση η ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων, με τη διάσταση, μάλιστα, της συμβολής ανάλογων πρακτικών στην έλευση της οικονομικής κρίσης. Πολύ περισσότερο δε καθώς θεωρούν ότι διατηρούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων, που, όπως λένε, δεν μπορούν να τους προσάψουν ανάλογες κατηγορίες.

Πάντως, στο κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Προανακριτική, δεδομένης της δημόσιας τοποθέτησης των εμπλεκομένων σε αυτή να «έρθουν όλα στο φως», πιθανότατα θα τραβήξει σε μάκρος και δεν θα είναι υπόθεση λίγων ημερών. Προς τούτο, αναφέρουν ότι πιθανότατα θα κατατεθούν αιτήματα για κλήση μαρτύρων και λήψη καταθέσεων, για αποστολή εγγράφων, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή