Κοντονής: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων

Κοντονής: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτη παράνοια χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορείται πως ποδηγετεί, καθοδηγεί και διευθύνει τη Δικαιοσύνη όσον αφορά την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη συκοφαντία, τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατευθύνει τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis υπάρχουν αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν παραγραφεί, αλλά υπάρχουν κι αδικήματα όπως αυτά της δωροδοκίας και της δωροληψίας, τα οποία πρέπει να ερευνηθεί εάν έχουν παραγραφεί.

Η νομολογία των δικαστηρίων λέει ότι δεν έχουν παραγραφεί, αλλά αυτό πρέπει να εξεταστεί, όπως πρέπει να εξεταστεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας, ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί το πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος κι επισήμανε ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν χρειάζονται προστασία, ούτε πρέπει να υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων γιατί αυτό είναι «το μεγαλύτερο κόλπο».

Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των μαρτύρων, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι το 2014, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, ψηφίστηκε διάταξη για την προστασία των μαρτύρων και ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος πρέπει να προστατεύονται, όπως γίνεται στην υπόθεση της Novartis.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως κανένας, όσο ψηλά κι αν είναι, δεν μπορεί να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, εκτός της εισαγγελέως που χειρίζεται την υπόθεση και του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου που εποπτεύει την έρευνα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν διεξάγει την έρευνα η κυβέρνηση, αλλά οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ως προς το ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Κοντονής, όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την έξοδό τους από το Μαξίμου, δήλωσαν ότι η υπόθεση της Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, ακόμη κι από εκείνο της Siemens, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι δεν γνώριζαν τίποτα πλην του καταλόγου των 10 εμπλεκομένων προσώπων που συνόδευε τη δικογραφία.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο κ. Κοντονής το να δημοσιοποιούνται στοιχεία (επώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, κ.λπ.) προστατευομένων μαρτύρων. Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα διεθνές σκάνδαλο, όπως είναι αυτό της Novartis, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσει δικαστικά την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από τη φαρμακευτική εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή