Μπουτάρης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης»

Μπουτάρης: Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις για τις χθεσινές του δηλώσεις στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης περί αλλαγής των ονομάτων του αεροδρομίου και του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων, επιχείρησε να δώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως «δεν είπα να τα αλλάξουμε, απλά αναρωτήθηκα». «Να το σκεφτούμε γιατί αυτό το όνομα "Μακεδονία" έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει. Δεν βάζω καθόλου ζήτημα αλλαγής, απλά επιβεβαιώνω ότι χάσαμε (πριν από χρόνια)», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα, εγώ είπα ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, ένα από τα πράγματα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το όνομα. Ας το αναλογιστούν αυτοί και ας το αλλάξουν αυτοί», είπε επίσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το αεροδρόμιο θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης».

«Αν ετίθετο θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου, θα πρότεινα να το πούμε "Νίκος Γκάλης", ώστε να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές. Είναι μια φυσιογνωμία διεθνής, ο μόνος μπασκετμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame το αμερικάνικο. Καλύτερα να νομίζουμε ότι είναι μπασκετομάνα η Θεσσαλονίκη, παρά να την συγχέουν με ονομασίες που έχουμε χάσει παταγωδώς», εξήγησε.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις από την πλευρά των Σκοπίων ο κ. Μπουτάρης είπε «όχι, το δήλωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος».

Εκτίμησε παράλληλα ότι «το πρόβλημα για τα Σκόπια δεν είμαστε εμείς, είναι η Τουρκία» και αναλύοντας την κατάσταση κατά την άποψή του, είπε: «Ποια είναι τα πάντα που δίνουμε, αυτά που έχουν ήδη πάρει; Τα Σκόπια δίνουν αγώνα να τα αναγνωρίσουμε κι εμείς γιατί αγαπούν την Ελλάδα και αγαπούν την Θεσσαλονίκη, δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, το δήλωσε και ο δήμαρχός τους. Δεν εκφράζει αλυτρωτική διάθεση το Σύνταγμά τους, τα ίδια λέει και το δικό μας. Ότι περάσανε μια δύσκολη περίοδο με τον ανεκδιήγητο Γκρουέφσκι, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι ανθρωποφάγοι».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την ονομασία και με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία σημείωσε ότι «τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας… Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων…Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία;»

Εξάλλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε ξεχωριστές δηλώσεις του στον ANT1 είπε ότι «αισθάνεται πληγωμένος καθώς το όνομα αυτό σε αεροδρόμιο και ΚΤΕΛ θυμίζει μια πληγή που άνοιξε και δεν κλείνει». «Ότι προλάβαμε το ονομάσαμε «Μακεδονία» νομίζοντας ότι θα φοβόντουσαν οι Σκοπιανοί και θα έκαναν πίσω» σημείωσε αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό το 1992.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Σκοπιανοί δεν φαίνεται να έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις. «Τι θα κάνουν δηλαδή, θα έρθουν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη» διερωτήθηκε ο Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας και τόνισε ότι δεν μπορεί να επέμβει η Ελλάδα για να αλλάξουν εκείνοι το Σύνταγμά τους.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν λέγονται έτσι. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι να αλλάξουν τα βιβλία και η παιδεία τους» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε «χονδροκέφαλο» τον ελληνικό λαό. «Χάσαμε την αξιοπιστία μας» είπε ακόμα.

Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στην ομιλία του Μίκη Θεοδώρακη στο συλλαλητήριο της Αθήνας, τονίζοντας ότι ήταν μαζί του σε συναυλία που είχε δώσει στα Σκόπια. «Άλλα έλεγε τότε και άλλα λέει τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή