Προανακριτική για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων

Προανακριτική για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πράξεις της «δωροληψίας-δωροδοκίας», καθώς και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», επικεντρώνει η πρόταση της πλειοψηφίας το εύρος έρευνας που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η «ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Η πρόταση που υπογράφεται από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η οποία στηρίζεται στις καταθέσεις των λεγόμενων «προστατευόμενων μαρτύρων» που εμπεριέχονται στη δικογραφία, αφορά σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Για το αδίκημα της απιστίας που ενδεχομένως διεπράχθη από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην πρόταση σημειώνεται ότι υπάρχει παραγραφή, ενώ παράλληλα μένει στο «απυρόβλητο» ο κ. Π. Κουρουμπλής ως προς το σκέλος που τον αφορά, βάσει εγγράφου της δικογραφίας.

Τούτων δοθέντων και σε συνδυασμό με την πρόσφατη εμπειρία της υπόθεσης Γ. Παπαντωνίου, οι περισσότεροι στο Περιστύλιο κατά τις πρώτες κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την εκτίμηση ότι η προτεινόμενη ειδική Επιτροπή θα εξαντλήσει εξαιρετικά γρήγορα τη θητεία της. Κάνουν λόγο για πολύ μικρό αριθμό συνεδριάσεων, με πιθανολογούμενη συνέχεια την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη. Οι υπογράφοντες βουλευτές στην πρότασή τους αναφέρουν:

Α) Για τις περιπτώσεις «δωροδοκίας-δωροληψίας»: «Συντρέχει λόγος να αποφασιστεί από τη Βουλή η συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών. Σε καταφατική περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος. Σε διαφορετική, αρνητική, περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Β) Για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα: «Συντρέχει λόγος και για τις αναφερόμενες στη δικογραφία συγκεκριμένες πράξεις να αποφασιστεί από τη Βουλή η συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ώστε να διαπιστωθεί αν οι πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών. Σε καταφατική περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος. Σε διαφορετική, αρνητική, περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Γ) Ως προς την περίπτωση Κουρουμπλή, σημειώνεται: «Σχετικά με τις αναφερόμενες πράξεις στο έγγραφο που απέστειλαν οι βουλευτές Ε. Χριστοφιλοπούλου, Α. Λοβέρδος και Β. Κεγκέρογλου σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή