Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη και Ν.Δ.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ομιλία φορτισμένη, σε υψηλούς τόνους και διανθισμένη από προεκλογικού χαρακτήρα στοιχεία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε αναφορές που κατέδειξαν την επιδίωξη να απευθυνθεί στο ακροατήριο εκείνο που έδωσε στο κόμμα του την εκλογική νίκη του 2015, διαμορφώνοντας ένα αφήγημα ότι με τον τρόπο που τώρα κινείται η κυβέρνηση, δικαιώνει την ψήφο που έλαβε τότε. Ενα αφήγημα που θέτει στο περιθώριο τη συριζαϊκή μνημονιακή πορεία, ως τριετή παρένθεση, και επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόσχεση για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε την υπόθεση Novartis ως ικανή συνθήκη από μόνη της για την καταφυγή της χώρας στα μνημόνια. «Μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010, πριν μπούμε δηλαδή στα μνημόνια, το κόστος, η απώλεια, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο φτάνει στα 23 δισ. Ενα μνημόνιο σχεδόν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως τελικά να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει» και είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς, καθώς η αποκάλυψη της αλήθειας «είναι ένας από τους λόγους που μας εμπιστεύτηκε (σ.σ.: η ελληνική κοινωνία) πριν από τρία χρόνια». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι «η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Νovartis. Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όταν παραιτήθηκε για χάρη της Siemens από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Αντιθέτως, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο εκλάπη από τον ελληνικό λαό».

Η «μόνη θεσμική οδός»

Αναφορικά με την επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «τη μόνη θεσμική οδό» προκειμένου «να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, για να μην πω χυδαία και ενοχική». Είπε, επίσης, ότι «κινούνται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας» και ότι «δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους, κουκούλας». Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει με ονόματα, «να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε αυτή τη σκευωρία που επικαλείται».

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει και μια αναφορά στην υλοποίηση του προγράμματος και την πορεία της οικονομίας. Αναφέρθηκε σε θετικά μηνύματα και ως προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες έθεσε την οριστική συμφωνία και αποσαφήνιση των όρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και, κατά δεύτερον, το καθεστώς της μεταμνημονιακής περιόδου, για το οποίο είπε ότι η εποπτεία θα είναι αντίστοιχη της εποπτείας που υφίσταται ήδη στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν τελειώσει προγράμματα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή