Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ για το επεισόδιο στα Ίμια

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ για το επεισόδιο στα Ίμια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο των συνεχόμενων προκλήσεων από την τουρκική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών, η οποία έγινε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Ακόμα, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

Τέλος συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου

 

 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, αναμένεται να μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενημερώθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία υποστηρίζεται πως τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία.

Σχετικά με το επεισόδιο στα Ιμια υπάρχει ανησυχία και βλέπουν μια ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων.

Το υπουργείο Αμυνας τηρεί ψύχραιμη στάση, ώστε να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα δώσει πάτημα στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Εκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας ζητούν 13 βουλευτές της ΝΔ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητούν, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Δουζίνα, 13 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τους τομεάρχες Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο και Άμυνας Βασίλη Κικίλια. Οι βουλευτές ζητούν η σύγκληση να είναι έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών.

«Η επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο συνεχίσθηκε καθ' όλο το 2017, το οποίο έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών. Από τις αρχές του έτους η συμπεριφορά αυτή έλαβε ακόμη πιο ανησυχητική μορφή με επαναλαμβανόμενα περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά των νησίδων», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν ότι «ακραία πρόκληση συνιστά ο χθεσινός εμβολισμός σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων».

«Αυτό το κλίμα έντασης συντηρείται και κλιμακώνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ευθέως με χρήση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και τονίζουν ότι επιβάλλεται να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε βάθος συζήτηση, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν συνθήκες για την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής στάσης που θα περιορίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα.

Για το λόγο αυτόν ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής σε έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Άμυνας και του Α/ΓΕΕΘΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή