Ετοιμη η πρόταση για Π. Καμμένο

Ετοιμη η πρόταση για Π. Καμμένο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σύνθημα «όλα στο φως», αλλά με κανόνες και χωρίς στοχοποίηση, για την υπόθεση της Novartis, επιμένει η Πειραιώς. Pίχνει μάλιστα το γάντι προς την κυβέρνηση προκαλώντας την να απαντήσει με την ίδια διάθεση για διαφάνεια στην πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ευθύνη του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η πρόταση είναι έτοιμη και υπογεγραμμένη από τους βουλευτές της Ν.Δ., η υποβολή της, όμως, «παγώνει» για κάποιες μέρες, λόγω της αυξημένης έντασης στο Αιγαίο «για λόγους στοιχειώδους εθνικής ευθύνης», όπως έλεγαν στην Πειραιώς.

«Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες και τις αντιλαμβάνονται όλοι, αλλά δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη Ν.Δ.», έλεγαν πηγές της Πειραιώς μετά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους τομεάρχες Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο και Αμυνας Β. Κικίλια για το επεισόδιο στα Ιμια, εννοώντας ότι παρόλο που εκτιμούν ως δεδομένες τις ευθύνες του Πάνου Καμμένου, θεωρούν ότι τα τελευταία γεγονότα επιβάλλουν να μη βάλλεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο. Από τη σύσκεψη, εξάλλου, προκύπτει ανησυχία της Πειραιώς για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την Παρασκευή ταξιδεύει για το Μόναχο για να μετάσχει στο Munich Security Conference, θα αναδείξει, σύμφωνα με την Πειραιώς, στις επαφές που θα έχει, «την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και θα επαναλάβει τις πάγιες εθνικές θέσεις».

«Η Ν.Δ. λέει “ναι” στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis», επανέλαβε νωρίτερα η Μαρία Σπυράκη, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και για το γεγονός ότι η πρόταση «ούτε αδικήματα περιγράφει, ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει», ενώ έκανε λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης» των κατηγοριών κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Το σκάνδαλο είναι η κυβερνητική παρέμβαση», είπε από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης στη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από το Μοσχάτο, όπου ο τομεάρχης Εσωτερικών και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξαν τα κενά και τα ερωτήματα της δικογραφίας και μίλησαν για «θεσμικά παράδοξα».

Στην Εύβοια

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε από την Εύβοια για «τοξικότητα της πολιτικής ζωής», έθεσε, ωστόσο, το δικό του διακύβευμα, τονίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μια αναμέτρηση για το παρελθόν, αλλά «μια σύγκρουση για το πώς θα αλλάξουμε το δικό σας μέλλον». Αναφερόμενος δε στη μάχη της Προανακριτικής, απηύθυνε μήνυμα ότι η απάντηση θα είναι σκληρή σε οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης της Ν.Δ. και, όπως είπε, «αυτό θα το κάνουμε, στη Βουλή, οργανωμένα και συντεταγμένα». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να διχάσει και «να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο σκανδαλολογίας». Και απέδωσε τη σκανδαλολογία στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας «ίσως δεν αισθάνεται αρκετά σίγουρος να υπερασπιστεί τα –εντός εισαγωγικών– επιτεύγματά του στην πορεία της οικονομίας», παραπέμποντας μάλιστα στις δηλώσεις του Τόμας Βίζερ για το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 και στην πραγματικότητα, παρότι, όπως είπε, η επικαιρότητα αυτές τις μέρες είναι μονοθεματική.

«Δεν γίνεται με Καραμανλή και ΣΥΡΙΖΑ»

Νέο μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και προς την κυβέρνηση απευθύνει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση περί καραμανλικών και σαμαρικών και να τερματίσει τη φιλολογία περί ανοικτών διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια μέρα αφότου, στον απόηχο της διαγραφής του Ευάγγελου Αντώναρου, ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές του ότι ο πρώην στενός του συνεργάτης εκφράζει «μόνο προσωπικές του απόψεις», ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος απηχεί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και μίλησε για τον κ. Παπαγγελόπουλο. «Δεν γίνεται ο κ. Παπαγγελόπουλος να δηλώνει ότι είναι φίλος του Κώστα Καραμανλή και την ίδια στιγμή να επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει πάει απέναντι. Δεν γίνεται να είσαι και με τον Καραμανλή και με τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο βουλευτής Σερρών (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι «ούτε ο Αντώναρος ούτε ο καθένας που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Καραμανλή εκφράζει τον πρώην πρωθυπουργό». Η παρέμβαση του κ. Καραμανλή δεν ήταν τυχαία –παρόμοια παρέμβαση είχε κάνει προ μηνών κηρύσσοντας τον πόλεμο στον Πάνο Καμμένο– και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε συνεννόηση τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό όσο και με τον τρίτο όροφο της Πειραιώς. Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν καραμανλικοί και σαμαρικοί – αυτά είναι ξεπερασμένα». Αναφερόμενος στον κ. Αντώναρο, τόνισε ότι «χρησιμοποίησε βαρύ λεξιλόγιο και υπέστη τις συνέπειες». Σημείωσε δε ότι «ο Καραμανλής έχει δική του άποψη κι όταν χρειάζεται την εκφράζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή