«Οχι» Μητσοτάκη σε Καμμένο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόρτα» στον Πάνο Καμμένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο –μέσω… χαλασμένου τηλεφώνου– αίτημα που διατύπωσε ο κ. Καμμένος στον τομεάρχη Aμυνας Βασίλη Κικίλια να συναντήσει ο ΥΠΕΘΑ τον πρόεδρο της Ν.Δ. ατύπως στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference), όπου θα βρεθούν αμφότεροι την Παρασκευή (ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το Σάββατο, καθώς έχει σειρά διμερών συναντήσεων). Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να μετάσχει σε καμία «άτυπη» ενημέρωση, πόσο μάλλον από τον κ. Καμμένο, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά με τους χειρισμούς του. Παρέπεμψε δε τον ΥΠΕΘΑ στον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ.

Οι χειρισμοί, εξάλλου, της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα κορυφαία ζητήματα της σημερινής παρέμβασης του προέδρου της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την πρώτη μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους, ενώ θα αναφερθεί εκτεταμένα και στην οικονομία. Ως προς τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά, αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι οι τωρινές αρνητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι αποτέλεσμα των «ανεύθυνων» και «επικίνδυνων» χειρισμών της. Χειρισμούς, τους οποίους ο ίδιος είχε αναδείξει κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, μιλώντας τότε για προχειρότητα και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντί να αξιοποιήσει την ιστορική επίσκεψη ως αφετηρία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη μετέτρεψε σε δημόσιο βήμα απ’ το οποίο ο κ. Ερντογάν διατύπωσε όλες τις αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο, ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Κικίλια για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις προτείνοντας να κάνει και «άτυπη» ενημέρωση στον κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν προτίθεται να έχει καμία συνάντηση με τον κ. Καμμένο». Παρέπεμπαν μάλιστα τον ΥΠΕΘΑ να ενημερώσει «για οποιοδήποτε θέμα κρίνει αναγκαίο» τον τομεάρχη Aμυνας της Ν.Δ.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς είναι σαφές και συνίσταται στο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προτίθεται να ενημερωθεί για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, παρά μόνο «θεσμικά». Εξάλλου, ήδη από την Τρίτη η Ν.Δ. ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία των υπουργών Aμυνας, Εξωτερικών αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά. «Η κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει για την επίσκεψη Ερντογάν», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΣΚΑΪ), ο οποίος σε ανακοίνωσή του επέμεινε στη μεταφορά των προκλήσεων στο Καστελλόριζο και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. θεωρεί «αδιανόητο» το γεγονός ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του «δεν επισήμανε τα αυτονόητα: ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ότι τα Ιμια είναι ελληνικά και ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να αμφισβητούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Προβληματισμός

Στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους ότι η ένταση όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά και θα κλιμακωθεί με μορφές διατήρησης των αμφισβητήσεων από την τουρκική πλευρά. Το ζήτημα αναμένεται να θέσει ο κ. Μητσοτάκης και στις συναντήσεις που θα έχει στο Μόναχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή