Αντώναρος στην «Κ»: Υπερβολικές, αλλά όχι κακόπιστες οι απόψεις μου

Αντώναρος στην «Κ»: Υπερβολικές, αλλά όχι κακόπιστες οι απόψεις μου

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπερβολικές», αλλά «καλόπιστες», χαρακτηρίζει τις απόψεις που εξέφρασε και προκάλεσαν τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αντώναρος, εξηγώντας στη συνέντευξή του στην «Κ» ότι δεν ήθελε να βάλει «τρικλοποδιά». «Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη στήριξη όλων μας», λέει για τον πρόεδρο της Ν.Δ., «έναν νέο πρόεδρο με φρέσκες ιδέες, πολύ καλό μορφωτικό επίπεδο και πολύ καλά ελληνικά. Και κάνει πολύ καλά με τις περιοδείες στην περιφέρεια, που ανοίγεται και μιλάει στον κόσμο», ενώ σημειώνει ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.

– Προ ημερών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είπε ότι ήταν δίκαιη η διαγραφή σας. Εσείς μετανιώσατε γι’ αυτά που είπατε;

– Θα είμαι ειλικρινής: Με πίκρανε η εξέλιξη – και μάλιστα πολύ. Γιατί η ανακοίνωση με διατύπωση σκληρή για μένα, που βρίσκομαι στη Ν.Δ. από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λέει: «Τίθεται εκτός κόμματος». Με πίκρανε κι ο τρόπος, αλλά και ότι το κόμμα δείχνει να μην έχει την αντοχή να ακούει απόψεις διαφορετικές. Που μπορεί να είναι υπερβολικές – αλλά, πιστέψτε με, είναι καλόπιστες. Κριτική κάνω. Και μάλιστα επώνυμη. Τρικλοποδιά δεν βάζω ποτέ.

– Δεν υπερβήκατε τα όρια; Και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ν.Δ. βάλλεται με την υπόθεση Novartis;

– Πρώτον, δεν ξέρω ακόμη ποια είναι η δικαιολογία της διαγραφής μου. Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε –και μόνο αυτή με δεσμεύει– δεν αναφέρεται καν αιτιολογία. Δεύτερον και κυριότερον: Εξι χρόνια κυβερνητικός εκπρόσωπος ήμουν· 557 ενημερώσεις πολιτικών συντακτών έκανα. Είναι αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι θα μπορούσα να προξενήσω ζημιά στη Ν.Δ.

– Μου λέτε δηλαδή ότι το «σεξιστής», το «μουσαφιραίος» που αποκαλέσατε τον Αδωνι Γεωργιάδη οφείλονται σε παρεξήγηση;

– Η πρώτη λέξη ειπώθηκε στη ρύμη του αρκετά χαλαρού λόγου που χρησιμοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι είχε επίκαιρο και μόνο χαρακτήρα. Την υπόληψη του αντιπροέδρου ουδέποτε διανοήθηκα να θίξω. Σχετικά με τον δεύτερο χαρακτηρισμό. Εγώ ξέρω πως στους «μουσαφιραίους» ανοίγουμε στο σπίτι μας την καλή σαλά, τους στρώνουμε τραπέζι να φάνε και κρεβάτι να κοιμηθούν. Οταν κάποιος είναι ανεπιθύμητος τον αποκαλούμε απλά «ξένο» – με απόσταση. Αλλα από τους καλοδεχούμενους μουσαφίρηδες περιμένεις να σεβασθούν και τους κανόνες και τις αρχές του σπιτιού που τους ανοίγει διάπλατα τις πόρτες.

– Το τάιμινγκ που επιλέξατε είναι, πάντως, παρεξηγήσιμο… Ηταν σαν να αμφισβητήσατε το τεκμήριο της αθωότητας…

– Το έχω γράψει δεκάδες φορές. Το τεκμήριο της αθωότητας δεν αμφισβητείται ΠΟΤΕ. Η κριτική δεν είναι προσωπική. Εχει πολιτικό περιεχόμενο. Και με τον Αδωνι Γεωργιάδη χαιρετιόμαστε παντού όπου βρισκόμαστε.

–Τώρα, όμως, έχουμε την υπόθεση Νοvartis…

– Τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία δεν φαίνεται να συνιστούν ενοχή των διερευνωμένων προσώπων. Από εκεί και πέρα, ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τον εαυτό του. Είδα τον κ. Μητσοτάκη στην Εύβοια και μιλούσε γι’ αυτό το θέμα με σκληρά λόγια, αλλά με απόλυτη ηρεμία. Εμένα αυτός ο τρόπος με εκφράζει. Ειδικά αυτές τις στιγμές σε μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα, στην οποία προστίθεται και η ένταση με την Τουρκία –και θέλω να πω εδώ ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορία της Ν.Δ. η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να «παγώσει» προσωρινά την Εξεταστική για τον κ. Καμμένο–, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με αυστηρότητα μεν, αλλά και νηφαλιότητα.

– Δεν είναι πολυτέλεια οι χαμηλοί τόνοι απέναντι σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί διχαστικά και πολώνει;

– Η αυστηρότητα δεν συνεπάγεται πάντοτε ένταση φωνής. Κι αυτό που προέχει είναι αποφύγουμε τον διχασμό, να μην ξαναγυρίσουμε στα χωρισμένα καφενεία στα χωριά. Η Ν.Δ. ήταν και είναι το κόμμα των μεγάλων τομών αλλά και της μεγάλης εθνικής συμφιλίωσης. Αυτό τον ρόλο θα συνεχίσουμε να ασκούμε και στο μέλλον. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να βγάλουμε το «φαινόμενο ποδοσφαιρικού οπαδισμού» από την πολιτική μας ζωή. Να μην τροφοδοτούμε τον κόσμο με έχθρα για τους αντιπάλους μας, αλλά να τον κερδίζουμε με τα δικά μας επιχειρήματα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Αλλά εγώ θέλω να κερδίσουμε με όσο μεγαλύτερο ποσοστό. Γι’ αυτό πρέπει να κερδίσουμε τις καρδιές και τις ψήφους εκείνων των πολιτών που δεν είναι κομματικά ενταγμένοι. Eίναι αναποφάσιστοι, είναι μετακινούμενοι, δεν ψηφίζουν. Αυτή είναι η δύσκολη δουλειά.

– Εσείς, πάντως, γράφατε πριν από τρία χρόνια ότι ο κ. Τσίπρας έκανε την καλύτερη συνέντευξη Τύπου στο εξωτερικό…

– Δύο πράγματα: 1. Υποστηρίζω ανέκαθεν κάθε Ελληνα πρωθυπουργό όταν βρίσκεται με εθνική αποστολή στο εξωτερικό. 2. Ο κ. Τσίπρας έχει αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό χάρισμα. Αυτό ήθελα να πω. Κι απλά από παραδρομή παρέλειψα τη λέξη «επικοινωνία». Ολα αυτά όμως είναι χθεσινά. Οι εκλογές είναι αύριο. Κι εκεί θα επικρατήσουμε εμείς ως Ν.Δ. Κάνοντας σύνθεση απόψεων με αδιαμφισβήτητο διευθυντή της ορχήστρας τον κ. Μητσοτάκη.

– Στο παρελθόν έχετε εκφραστεί θετικά για την κυβέρνηση. Τρία χρόνια μετά, πιστεύετε ότι είναι μια καλή κυβέρνηση για τη χώρα;

– Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας έκανε στροφή στον ρεαλισμό. Χαίρομαι που με μεγάλη καθυστέρηση το καλοκαίρι του 2015 αποφασίσθηκαν όσα αποφασίσθηκαν και με δική μας πίεση. Πώς τα εφάρμοσε; Θα το κρίνει ο ελληνικός λαός και πιστεύω ότι θα τον κρίνει αρνητικά.

– Από θέσεις που έχετε εσείς και άλλοι «καραμανλικοί» διατυπώσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται η εντύπωση σύμπλευσης ή σχέσης καραμανλικών πυρήνων με την κυβέρνηση…

– Δεν είμαι καραμανλικός, γιατί είμαι νεοδημοκράτης. Τι πάει να πει καραμανλικός. Είναι δυνατόν να υπάρχει προσωπολατρία σε ένα κόμμα σαν τη Ν.Δ.; Εγώ τον αυτοπροσδιορισμό οιουδήποτε με αναφορά σε πρόσωπα τον καταδικάζω. Ολα τα υπόλοιπα δε είναι ανυπόστατες κακοήθειες κάποιων που επιδιώκουν δημοσιότητα. Τους περιφρονώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή