Προβληματισμός στο Μαξίμου

Προβληματισμός στο Μαξίμου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο τοπίο, όχι ιδιαίτερα ευοίωνο, το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβερνητική ηγεσία, διαμορφώνουν οι περιπλοκές στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, κάθε άλλο παρά με χαρά είδαν την άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση. Η εκτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η κατάσταση που διαμορφώνεται στα εθνικά θέματα, καθώς οι αγορές και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αξιολογούν το ευρύτερο περιβάλλον και όχι απλώς οικονομικά δεδομένα. Το ζητούμενο είναι αν η κατάσταση μπορεί να εξομαλυνθεί και να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας πριν διαταράξει πλήρως την πορεία ομαλής εξόδου από τα μνημόνια με όρους όσο το δυνατόν μικρότερης εποπτείας.

Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, ενώ φαίνεται ότι αναδεικνύεται, με επίκεντρο την κρίση στα Ιμια, και ένα εσωτερικό μέτωπο. Κατ’ αρχάς, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, φαίνεται ότι πλέον επικρατεί προβληματισμός για την πορεία των συνομιλιών και την προοπτική αίσιας έκβασής τους. Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αμετακίνητος όσον αφορά την αλλαγή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ουσιαστικά, η πλευρά των Σκοπίων, επικαλούμενη και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, που δεν δίνουν στην εκεί κυβέρνηση ευχέρεια κινήσεων όσον αφορά την αλλαγή του συντάγματος, προκρίνει ένα σχέδιο διπλής ονομασίας. Να χρησιμοποιηθεί η ονομασία που θα συμφωνηθεί με γεωγραφικό προσδιορισμό σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή φόρα και στα έγγραφα διεθνών οργανισμών, ακόμα και σε πιστοποιητικά ταυτότητας που εκδίδονται για διεθνή χρήση (π.χ. διαβατήρια), αλλά να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές στο σύνταγμα. Η αρχική αισιοδοξία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δείχνει να εγκαταλείπει σιγά σιγά την Αθήνα.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις περιπλοκές που μπορεί να επιφέρει η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και τα συχνά επεισόδια, τα οποία θα μπορούσαν ακόμη και ως ατύχημα να έχουν δραματική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί σε σχέση με την καλλιέργεια, από διάφορους κύκλους στο εσωτερικό, της αντίληψης ότι θα πρέπει η Αθήνα να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα με ανάλογα μέσα, κάνοντας χρήση ακόμα και στρατιωτικών μέσων. Η κεντρική κυβερνητική θέση είναι ότι δεν πρόκειται η χώρα να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία και ότι υπάρχουν διαθέσιμα διπλωματικά μέσα και τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, καθώς και η πίεση εταίρων και συμμάχων προς την Αγκυρα, που μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πέρασε, ωστόσο, απαρατήρητο από την πλευρά του Μαξίμου ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες διοχετεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες και αξιολογήσεις που έδιναν την εντύπωση ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει σε ένα νέο θερμό επεισόδιο στα ίσα. Οπως, επίσης, ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε, αναπαράγοντας στο Twitter σχετικό δημοσίευμα, επί της ουσίας να το υιοθετεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή