«Οχι σε σόου με δέκα κάλπες» διαμηνύει ο Μητσοτάκης

«Οχι σε σόου με δέκα κάλπες» διαμηνύει ο Μητσοτάκης

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στην Προανακριτική λέει η Ν.Δ., «όχι», όμως, στις δέκα κάλπες της μυστικής ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με τις οποίες η κυβέρνηση, όπως λένε στην Πειραιώς, επιδιώκει να συνεχίσει το επικοινωνιακό «σόου» που έχει στήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις με μια «προσχηματική» ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα ψηφίσουν, παραμένοντας, ωστόσο, εντός της αίθουσας της Ολομέλειας και φωνάζοντας «ναι» στην Προανακριτική, σύμφωνα με εισήγηση που εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα είναι ότι η Ν.Δ. θέλει να φωτιστεί ένα σκάνδαλο που είναι «υπαρκτό», όπως είπε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρός της, όμως δεν προτίθεται να παίξει στην κυβερνητική παράσταση, πολύ περισσότερο δε, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, να νομιμοποιήσει τη συκοφάντηση δέκα πολιτικών προσώπων, καθώς «η πρόταση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής μοιάζει περισσότερο με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών, γιατί κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται και η κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να κάνει πρόταση για διώξεις, όπως τις ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής».

Οι δέκα κάλπες δεν αποτελούν λεπτομέρεια για τη Ν.Δ. που θα επιμείνει στην Ολομέλεια της Τετάρτης στη θέση της να υπάρξει μία κάλπη, βάσει της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση. Και, πάντως, δεν αποτελούν μόνο διαδικαστικό ζήτημα, καθώς η Πειραιώς επιμένει ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και είναι το κερασάκι στην τούρτα στην «επιχείρηση λάσπης» που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εισήγηση την οποία ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει πολύ σοβαρά είναι να πιέσει κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας για το θέμα των δέκα καλπών και να διαμηνύσει ότι οι βουλευτές του δεν θα μετάσχουν ούτε θα νομιμοποιήσουν μια κατάπτυστη διαδικασία προκειμένου να εκσφενδονιστεί και άλλη λάσπη έναντι των στοχοποιημένων πολιτικών αντιπάλων.

Tι σημαίνει αυτό την ώρα που η Νέα Δημοκρατία λέει «όλα στο φως» και «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής; Πρακτικά θα σήμαινε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κόμματος θα έθετε το θέμα, και εφόσον ο πρόεδρος της Βουλής δεν υποχωρήσει, τότε είναι πολύ πιθανόν εντός της Ολομέλειας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να καταγραφεί η εξής εικόνα: οι βουλευτές της Ν.Δ. να φωνάζουν εις έκαστος «ναι» στην Προανακριτική, αλλά την ίδια ώρα να διευκρινίζουν ότι δεν νομιμοποιούν τις δέκα κάλπες και άρα δεν ψηφίζουν. Η εισήγηση προς τον κ. Μητσοτάκη είναι μάλιστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να μην αποχωρήσει, αλλά να παραμείνει μέσα στην αίθουσα και κάθε βουλευτής να λέει «ναι» στην Προανακριτική και «όχι» στην κάλπη που έχει στηθεί «ως σκευωρία και για λόγους εντυπώσεων».

Πέρα από το γεγονός ότι, όπως έλεγαν πηγές της Πειραιώς, η μεθόδευση δείχνει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους, γιατί απλούστατα αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες», οι δέκα κάλπες προσφέρονται για κυβερνητικό και όχι μόνο σπεκουλάρισμα, καθώς στόχος δεν είναι μόνο να συκοφαντηθούν οι δέκα πολιτικοί, αλλά και να διχαστεί η αντιπολίτευση, και δη η αξιωματική, για το όποιο αποτέλεσμα της κάθε κάλπης με τυχόν διαφοροποιήσεις. Και μάλιστα σε μια ψηφοφορία που είναι μυστική και, άρα, το σπεκουλάρισμα θα μένει στην ατμόσφαιρα, χωρίς κανένας πραγματικά να ξέρει τι συνέβη.

«Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς. Ενδεικτική των προθέσεων της Ν.Δ. είναι η επισήμανση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών την Πέμπτη, ότι διαφωνεί με τις δέκα κάλπες και ότι το μοναδικό ερώτημα της μιας κάλπης που θα έπρεπε να στηθεί είναι αυτό που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής να κρίνει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό, διότι με βάση την «αόριστη» πρόταση, δεν απαγγέλλονται κατηγορίες στα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό της Βουλής, πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι και με βάση το άρθρο 154 θα έπρεπε να στηθεί μόνο μία κάλπη.

Η σύσκεψη

Πάντως, η τακτική που θα ακολουθηθεί στη μυστική ψηφοφορία δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στο γραφείο του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενό της ήταν η ένταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς οι τρεις προαναφερθέντες έχουν την εμπειρία της θητείας τους στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ δεν παύουν να είναι έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Εξάλλου, προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ διάρκειας μιας ώρας με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή