Χατζηδάκης: Η ΝΔ ίσως αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την Προανακριτική

Χατζηδάκης: Η ΝΔ ίσως αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την Προανακριτική

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία στη βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες στη ψηφοφορία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη". Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα». Επανέλαβε πως η στάση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», για να πρσθέσει: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Σε ό,τι αφορά πάντως τη σύσταση Προανακριτικής για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κάποιες σκέψεις που υπήρχαν στον κεντρικό κυβερνητικό πυρήνα η Προανακριτική να πραγματοποιήσει δύο ή τρεις συνεδριάσεις, να αποφανθεί αποκλειστικά επί της παραγραφής και να αναπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, φαίνεται ότι χάνουν έδαφος. Και τούτο, διότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των εμπλεκομένων, θα ήταν οξύτατες, με επίκεντρο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει πολιτικούς και κόμματα σε ομηρία, αλλά και ευάλωτους σε επιλεκτικές «διαρροές» από τη συνέχιση της δικαστικής έρευνας. Ετσι, ως πιθανότερο σενάριο εμφανίζεται η Προανακριτική να συνεδριάσει για μερικές εβδομάδες, με κλήτευση μαρτύρων, μπαίνοντας και στην ουσία της υπόθεσης, και στη συνέχεια η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Οσο για τη στάση της ΝΔ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, με την άμεση αποπομπή του κ. Ευ. Αντώναρου, έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραφωνίες όσο το θέμα παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Επίσης, η ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στην Κ.Ο., αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά του κ. Τσίπρα, δείχνει πως είναι αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι που πέταξε η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, και καθώς το αίτημα στην ψηφοφορία για την Προανακριτική να υπάρξει μία και μόνο κάλπη για όλα τα πολιτικά πρόσωπα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση –με απόφαση της ελεγχόμενης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή–, το πιθανότερο είναι η Ν.Δ., που βεβαίως θα μετάσχει στη συζήτηση, να απόσχει όταν έλθει η ώρα της ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή