Ν.Δ.: «Οχι» στα επικοινωνιακά παιχνίδια

Ν.Δ.: «Οχι» στα επικοινωνιακά παιχνίδια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γραμμή «όλα στο φως, χωρίς κουκούλες», αλλά και χωρίς τη συνδρομή της Ν.Δ. στη νομιμοποίηση της παράστασης πολιτικού διασυρμού που επιδιώκει να ανεβάσει η κυβέρνηση, στήνοντας δέκα κάλπες για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους, προσέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή που αναμένεται να λάβει χαρακτηριστικά εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον δεν αλλάξει η διαδικασία, καθώς η Ν.Δ. θα επιμείνει στη μία κάλπη μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού κατηγορίες για τα δέκα πρόσωπα ούτε στοιχειοθετούνται, πολλώ δε μάλλον δεν περιγράφονται στην κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση της Προανακριτικής, οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο μέχρι χθες σενάριο, δεν θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία και θα φωνάζουν «ναι» στην Προανακριτική και «όχι στη σκευωρία». Πηγές της Πειραιώς θύμιζαν ότι η Ν.Δ. εξαρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης «να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης» και προανήγγελλαν ότι το ίδιο θα κάνει και σήμερα, καθώς υπογράμμιζαν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή «θα αγωνιστεί για να στηθεί μία κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα “ναι” στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

Οι λεπτομέρειες της στάσης που θα τηρήσει η Ν.Δ. σήμερα στη Βουλή συζητήθηκαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, οι εισηγητές της Ν.Δ. στη σημερινή συζήτηση Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης, Δ. Σταμάτης και Κ. Τζαβάρας και στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή παρέμβασή του αναμένεται να κινηθεί σε όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Κ.Ο. Εκεί έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και επανέλαβε ότι θα επιμείνει να πέσει άπλετο φως στις «σκοτεινές διαδρομές ενός πολιτικού και δικαστικού παρακράτους που κατασκευάζει κατηγορητήρια». Αναμένεται δε και πάλι να ρίξει το γάντι προς τον πρωθυπουργό να στηρίξει την πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

«Πράξη προδήλως άκυρη»

Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. που έκανε λόγο για «δικονομικά άκυρη» υπόθεση, με αφορμή το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (το καθεστώς προστασίας τους εγκρίθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου). Η Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «πράξη προδήλως άκυρη» και ενέταξε την κίνηση στο ευρύτερο κάδρο «προφανούς παρέμβασης κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης», «πράξεων και παραλείψεων ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και ωμών παρεμβάσεων της πρώην προέδρου του Αρ. Πάγου και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου». Χρησιμοποίησε δε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε Πολωνία και διεμήνυσε ότι η Ν.Δ. θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το κράτος δικαίου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή