Ευάγγελος Βενιζέλος: Διπλός ο πολιτικός στόχος του Μαξίμου

Ευάγγελος Βενιζέλος: Διπλός ο πολιτικός στόχος του Μαξίμου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τη «μεγαλύτερη» αλλά συγχρόνως και «προχειρότερη» σκευωρία της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την υπόθεση Novartis, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη υπόθεση «επωάζεται» από την κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο και η επιτάχυνσή της κατά το τελευταίο διάστημα συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση των κυβερνητικών στόχων τόσο στα ζητήματα οικονομικής φύσεως όσο και στα εθνικά. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το αφήγημα του Μαξίμου «περί καθαρής εξόδου προσκρούει στις αγορές», ενώ την ίδια ώρα τα εθνικά μέτωπα έχουν λάβει άπαντα αρνητική τροπή. Χαρακτηριστική η αναφορά του πως «τα Ιμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ιμια 1» και πως για πρώτη φορά στην 15ετή θητεία Ερντογάν η θεωρία των γκρίζων ζωνών έχει επανέλθει ως «θεωρία τουρκοποίησης των Ιμίων». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι αρνητικές εξελίξεις στα εν λόγω ζητήματα ήταν αυτές που ουσιαστικά οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναζήτηση μιας «εύκολης διαφυγής».

Στο διά ταύτα της υπόθεσης, ο πρώην υπουργός, προσκομίζοντας στα πρακτικά μια σειρά δηλώσεων, έκανε λόγο για «αντιποίηση εισαγγελικής αρχής» από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων, αναφέροντας τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Τζανακόπουλο, αλλά και για σαφή παραβίαση της διάκρισης εξουσιών. Παράλληλα, επανέλαβε πως πριν αποχωρήσει από το υπουργείο «κούρεψε» με το PSI τα ομόλογα που είχαν λάβει οι φαρμακευτικές εταιρείες από το Δημόσιο έναντι οφειλών του, κατά 2,3 δισ. ευρώ, κάτι που τον κατέστησε «εχθρό» των εταιρειών. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις αναφορές του μάρτυρος «Μάξιμου Σαράφη», τον οποίο και έχει μηνύσει, λέγοντας πως τα όσα υποστηρίζει περί προωθητικών ενεργειών ύψους 20.000 στο υπουργείο Οικονομικών στηρίζονται σε ένα κοινό φυλλάδιο με ημερομηνία Μαΐου 2012, όταν ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο ήδη από τον Μάρτιο του 2012. Η ομιλία του κ. Βενιζέλου είχε και αμιγώς πολιτικό σκέλος σε ιδιαίτερα μάλιστα υψηλούς τόνους. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο στόχος της κυβέρνησης ήταν ο πολιτικός διεμβολισμός της Ν.Δ., κάτι που απέτυχε αρχικώς με το ονοματολογικό των Σκοπίων, και ακολούθως ο αποκλεισμός όσων από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν επιθυμούν το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον ετεροχρονισμένο προσδιορισμό των μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος» με στόχο την «πλήρη ασυλία τους».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας πως τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι «η σκευωρία να μείνει εκκρεμής» ώστε να επιτύχει την όξυνση του πολιτικού κλίματος, υποστηρίζοντας εντέλει πως ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί με εκλογές, που θα έχουν «καθαρά πολιτικά μέτωπα» όπως το «δημοκρατία» εναντίον «αυταρχισμού» και το «κράτος δικαίου» εναντίον «βαθέος κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή