Παρεμβάσεις σε υψηλούς τόνους από τα κόμματα

Παρεμβάσεις σε υψηλούς τόνους από τα κόμματα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιμέρους πτυχές της υπόθεσης Novartis αλλά και των χειρισμών που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τόνισε στην ομιλία της ότι η εν λόγω υπόθεση αποτελεί και σκάνδαλο και σκευωρία. «Σκάνδαλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της κυβέρνησης για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων», υπογράμμισε σχετικά. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε εξόφθαλμες δικονομικές παρεμβάσεις αλλά και στην ποιότητα των καταθέσεων, στοιχεία που, όπως είπε, καταδεικνύουν την ύπαρξη συνωμοσίας.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για πολιτική εκμετάλλευσή της. Διευκρίνισε ότι εάν ο πρωθυπουργός ενδιαφερόταν για την υπόθεση πραγματικά δεν θα φρόντιζε για την προστασία ημετέρων από τον έλεγχο. «Λέμε όλα στο φως αλλά με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι η ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα «για να μη μείνει καμιά σκιά», προσθέτοντας ότι το κόμμα της δεν ενδιαφέρει ο έλεγχος της παραγραφής αδικημάτων, όπως προτείνεται από την πλειοψηφία, αλλά η ουσία. Η κ. Γεννηματά γνωστοποίησε, επίσης, ότι κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής δύο προτάσεις: η πρώτη αφορά την εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ομαλής λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου και την υπόδειξη μέτρων προς την Πολιτεία με κυρώσεις και πρόστιμα για όσους λειτουργούν παράτυπα. Η δεύτερη αφορά τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου για την επόμενη δεκαετία.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης και των μνημονίων, προστατεύοντας επί της ουσίας την εφαρμοζόμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Ο κ. Κουτσούμπας ενέταξε την υπόθεση Novartis στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να αφορά όλους τους υπουργούς. «Δεν βλέπουμε τον λόγο η έρευνα να μην αφορά και τον κ. Κουρουμπλή», ανέφερε.

Λόγω των συνεχών αλλαγών στο πρόγραμμα των ομιλητών ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν θα λάβει τον λόγο, αλλά θα καταθέσει την ομιλία του στα πρακτικά. Σ’ αυτήν ζητούσε «έρευνα μέχρι τέλους», ενώ πρόσθετε ότι θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών. Οπως επισήμανε, επιπλέον, το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση δικαστικού συμβουλίου με πλειοψηφία ανωτάτων δικαστών και εισαγγελέων, που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Επίσης, για την άρση ασυλίας βουλευτών να μην αποφασίζει η Βουλή, αλλά δικαστικό συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν από την ψηφοφορία επρόκειτο να τοποθετηθούν και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς ο προγραμματισμός άλλαξε και οι κ. Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης έλαβαν τον λόγο νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή