Γιάννης Στουρνάρας: Η δικαίωσή μου έχει θεσμικό περιεχόμενο

Γιάννης Στουρνάρας: Η δικαίωσή μου έχει θεσμικό περιεχόμενο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση της ειδικής προανακριτικής επιτροπής της Βουλής και την πλήρη λειτουργία της ζήτησε με έμφαση χθες από του βήματος της Βουλής ο κ. Γ. Στουρνάρας, ώστε να αποκαλυφθεί ότι όλες οι εις βάρος του μαρτυρίες «είναι εντελώς ψευδείς». Τόνισε, μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ότι η δικαίωσή του είναι μια υπόθεση που τον αφορά όχι μόνο σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, καθώς ως γνωστόν επιχειρείται από τους κατηγόρους η εμπλοκή της συζύγου του, αλλά και πως είναι ζήτημα με θεσμικό περιεχόμενο:

«Οι ψευδείς κατηγορίες που πλήττουν την τιμή και την αξιοπρέπειά μου, εμφανίζοντάς με ως άπιστο κρατικό λειτουργό, διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και διαχύθηκαν επίσης και στο εξωτερικό και πλήττουν βάναυσα το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Απευθυνόμενος δε στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας συμπλήρωσε: «Σας ζητώ να προστατεύσετε το κοινωνικό σύστημα από τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή να παραμείνουν αιωρούμενες οι κατηγορίες και να μετατραπεί έτσι σε θεσμό η συκοφαντία στον δημόσιο βίο».

Ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στο ζήτημα των «προστατευόμενων» μαρτύρων: «Ακόμα και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν εν τέλει την κουκούλα της ανωνυμίας, είναι ανάγκη να μην περιβάλει η Βουλή με την κουκούλα της αμφίβολης μικροπολιτικής σκοπιμότητας τις διαδικασίες που ανοίγονται σήμερα με την πρόταση και για τη δίωξή μου». Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Οχι, λοιπόν, στην αποσβεστική προθεσμία. Συγκρότηση της Επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα σήμερα».

Ως προς τις μαρτυρίες για εμπλοκή της συζύγου του ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για συμφωνίες διαφανείς και με οικονομικό αποτέλεσμα που κάθε άλλο παρά μπορεί να εκληφθεί ως μέσο «δωροδοκίας»:

«Η σύζυγός μου Λίνα Νικολοπούλου ίδρυσε την εταιρεία Mindwork το 2008, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν κληθώ από την τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση του Τάκη Πικραμμένου και κατόπιν την τρικομματική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2012 να αναλάβω υπουργός Οικονομικών. Από το έτος 2013, η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν δυσφημιστεί και συκοφαντηθεί χυδαία κατ’ επανάληψη με τελικό στόχο πάντα εμένα». Και συνέχισε σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Από τα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι οι αναθέσεις υπηρεσιών από τη Novartis στην εταιρεία της συζύγου μου είναι επίσημες, γνωστές, διαφανείς, αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, που ήταν και είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών. Η αμοιβή που προκύπτει γι’ αυτές τις υπηρεσίες στην εταιρεία της συζύγου μου είναι εύλογη και εντός του πλαισίου της αγοράς τέτοιων υπηρεσιών. Είναι δε αμελητέα και προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δωροδοκίες δικές μου ή άλλων πολιτικών. Αλλωστε, το έγγραφο του FBI πουθενά δεν αναφέρει ότι προέκυψε κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή