Κοντονής: Αν κληθούν οι μάρτυρες, θα καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας

Κοντονής: Αν κληθούν οι μάρτυρες, θα καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis αποφασίσει να καλέσει τους μάρτυρες, θα δώσουν κατάθεση υπό καθεστώς προστασίας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής, μιλώντας στον Alpha, επεσήμανε ότι ο κάθε εμπλεκόμενος έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του με κάθε τρόπο, ωστόσο σημείωσε ότι τον ξενίζουν οι ύβρεις, οι απειλές και οι προπηλακισμοί.

Τόνισε παράλληλα ότι, «η επιτροπή πρέπει να εξετάσει τα νομικά ζητήματα και αν η ίδια κρίνει ότι πρέπει να εξετάσει περαιτέρω θέματα, θα πρέπει να το ζητήσει από τη Βουλή, όπως είχε συμβεί με την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, όπου είχε δοθεί και παράταση».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκε ότι αμφισβήτησε το τεκμήριο αθωότητας λέγοντας χθες στη Βουλή «εύχομαι ορισμένοι από τους εμπλεκομένους ή και όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους», ο κ. Κοντονής είπε ότι πρόκειται «περί γελοιοτήτων». «Ορισμένοι κύκλοι πιάνονται από εκφράσεις συνήθεις στη δικηγορία, μου κάνει εντύπωση πως μεγαλοποιούνται ορισμένα πράγματα για να μου ασκήσουν κριτική ότι αμφισβητώ το τεκμήριο αθωότητας. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πιο σωστό να έλεγα να αποδειχθεί η αθωότητά τους. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει γι' όλους μέχρι τέλους και το βάρος της απόδειξης της κατηγορίας το έχει σε κάθε περίπτωση, είτε ο μηνυτής είτε ο μηνυτής και ο εισαγγελέας», προσέθεσε.

Οσον αφορά ζήτημα που έθεσε χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύματα ότι ένας πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται στην υπόθεση έντεκα μήνες πριν υπάρξει η πρώτη σχετική κατάθεση, ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Δεν το ξέρω. Τα περί φιλοκυβερνητικών μέσων μπορεί να έχουν μια πραγματική διάσταση, πλην όμως και μέλη της κυβέρνησης έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από φιλοκυβερνητικά υποτίθεται μέσα. Υπάρχουν δημοσιογραφικές έρευνες οι οποίες βασίζονται σε πηγές και άλλες φορές επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται. Η κυβέρνηση λέει την άποψή της στο φως και με παρρησία. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης από τον Δεκέμβριο του 2016. Όταν είχα διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχα ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα, όπως και έγινε. Η δημοσιογραφική έρευνα βοηθάει αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι η μόνη πηγή. Υπάρχουν έρευνες και σε άλλα κράτη οι οποίες εξετάζουν και την ελληνική πτυχή της υπόθεσης».

Ακόμη, τόνισε ότι «το ελληνικό κράτος θα πρέπει στο μέλλον να αναζητήσει δικαστικά, όπως άλλωστε έχει πει και ο πρωθυπουργός, τη ζημία που έχει υποστεί, δηλαδή τον φόρο αίματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή