ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουσκ για κυπριακή ΑΟΖ: Η Ε.Ε. να αντιδράσει «με συγκεκριμένο τρόπο»

Τουσκ για κυπριακή ΑΟΖ: Η Ε.Ε. να αντιδράσει «με συγκεκριμένο τρόπο»

Την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ, «άκουσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και την κατάσταση και συμμερίζεται την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ».

Νωρίτερα, πάντως, η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, επέμεινε στην προκλητική στάση της, κάνοντας λόγο για «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού και ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα θα «μπλοκάρει» την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες ακινητοποιημένο στην ΑΟΖ λόγω της τουρκικής παρεμβατικότητας, φαίνεται πως αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή με πιθανότερο προορισμό το Μαρόκο.

Όπως σημείωσε, πάντως, ο CEO της εταιρείας, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν πλήρως τα ερευνητικά σχέδια της ENI στην περιοχή. «Θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία», τόνισε χαρακτηριστικά.