Υπόθεση Novartis: Σύγκρουση και την επόμενη ημέρα

Υπόθεση Novartis: Σύγκρουση και την επόμενη ημέρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis και όσα διημείφθησαν εκεί δεν άρκεσαν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι οποίες συνέχισαν χθες την αντιπαράθεση. Επίκεντρο αυτή τη φορά αποτέλεσε η μάχη των εντυπώσεων και το ποιος επικράτησε στα σημεία, συζήτηση που καταδεικνύει ότι, τελικά, και παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, για την κυβέρνηση που ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε το αίτημα για προανακριτική στη Βουλή, το κίνητρο ήταν περισσότερο η άγρα πολιτικών εντυπώσεων και δευτερευόντως η ουσία της υπόθεσης. Προς τούτο, μάλιστα, συνηγορεί η άποψη που διατύπωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος δήλωσε (Ρ/Σ Real) ότι κατά την προσωπική του γνώμη η προανακριτική θα ακολουθήσει «σε αδρές γραμμές την πορεία της προανακριτικής για την περίπτωση Γιάννου Παπαντωνίου, όπου είχε διαπιστωθεί ότι είχε εκπνεύσει η προθεσμία για τα αδικήματα της απιστίας και για τα υπόλοιπα αδικήματα αρμόδια ήταν η Δικαιοσύνη».

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς αυτό που μένει, τελικά, είναι η μάχη εντυπώσεων, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν χθες, κάνοντας απολογισμό της μαραθώνιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ταυτόχρονα εξαπολύοντας επίθεση στη Ν.Δ., να υπογραμμίσουν ότι «το μόνο Βατερλώ στη Βουλή ήταν η στάση της Ν.Δ.» και ότι ο κ. Μητσοτάκης «φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του. Καθώς, όπως καθίσταται σαφές, η διερεύνηση ποινικών ευθυνών από τη Βουλή μάλλον δεν προκύπτει, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν χθες στην πρωθυπουργική αναφορά ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν την ειλικρίνεια να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, ενώ η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «πολιτική ομηρία των τωρινών αρχηγών (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο».

Για «Βατερλώ» της κυβερνητικής πλειοψηφίας μιλάει η Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι «οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι» και ότι, όπως σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου, «η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων είναι προφανές ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη». Πηγές της Πειραιώς, εξάλλου, έλεγαν ότι τελικά αυτό που διασπάστηκε ήταν το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» τις πολιτικές ευθύνες και «δεν τόλμησε καν» να αναπαραγάγει το σκεπτικό του δικόγραφου και να μιλήσει για ποινικές ευθύνες.

Η Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι στην προανακριτική θα πρέπει «να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση όλοι οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί». Την ίδια ώρα, η Πειραιώς θυμίζει, ότι πλην της διακηρυγμένης πρόθεσής της να προχωρήσει ως κυβέρνηση στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, πρόθεση υπάρχει και για σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση αγοραπωλησίας αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, αλλά και για τις πιθανές ευθύνες του Π. Κουρουμπλή για την παράλειψή του να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015. Η πρόταση για το «σκάνδαλο Καμμένου» είναι έτοιμη και θα κατατεθεί αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση του μεσάζοντος Β. Παπαδόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Θετική είναι η αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η προσπάθεια του Μαξίμου να προκαλέσει διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος μέσα από τη δημιουργία σκανδαλοθηρικού κλίματος, έπεσε στο κενό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή