ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Συγκρότηση της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα

ypothesi-novartis-sygkrotisi-tis-epitropis-tin-erchomeni-evdomada

Στην τελική ευθεία εισέρχεται, τα αμέσως προσεχή 24ωρα, η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με τα κόμματα να έχουν ατύπως προθεσμία έως την προσεχή Τρίτη για την κατάθεση προτάσεων ως προς τα μέλη που θα την απαρτίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να είναι 21μελής η επιτροπή, με κατ’ αρχήν διάρκεια λειτουργίας της, βάσει της εισήγησης της πλειοψηφίας, να είναι ένας μήνας από την ημέρα που θα συγκροτηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προανακριτική επιτροπή θα μετέχουν οι Θ. Δρίτσας, Χρ. Μαντάς, Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Ηγουμενίδης, Σπ. Λάππας, Γ. Κοζομπόλη, Κ. Δουζίνας, Β. Τσίρκας, Σία Αναγνωστοπούλου και Χρ. Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Βορίδης, Γ. Γεωργαντάς, Ν. Μηταράκης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Δ. Σταμάτης (Ν.Δ.), Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), Γ. Λαγός (Χ.Α.), Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), Μ. Γεωργιάδης (Εν. Κεντρώων) και Γ. Αμυράς (Ποτάμι).

Ειδικότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, βάσει της προτάσεως αυτής, τρεις βουλευτές (Λάππας, Γεωργαντάς και Μηταράκης) είναι ήδη μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, η οποία σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική απόφαση θα ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι πέραν μιας συνεδρίασης με αντικείμενο την ακρόαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, η εξεταστική οφείλει να ασχοληθεί και με το τρίτο (μετά το «Ερρίκος Ντυνάν» και το ΚΕΕΛΠΝΟ) θέμα αρμοδιότητάς της, την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ωστόσο, πιθανόν να μην υπάρχει πρόβλημα για τους προαναφερθέντες τρεις –τ ο έργο των οποίων θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς έπρεπε να μετέχουν παράλληλα σε δύο δύσκολες επιτροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία σκέπτεται το ενδεχόμενο να διακόψει η εξεταστική τις εργασίες της δίχως ουσιαστική ενασχόληση με το «φάρμακο». Εξέλιξη η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, θα προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων, δεδομένου ότι η σχετική εντολή που είχε λάβει η εν λόγω επιτροπή από την Ολομέλεια συμπεριελάμβανε με τρόπο ρητό και το επίμαχο ζήτημα (γενικότερου ενδιαφέροντος συγκριτικά με την υπόθεση Novartis) της τιμολόγησης των φαρμάκων.