ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aλλαγή ατζέντας από Ν.Δ.

Aλλαγή ατζέντας από Ν.Δ.

Στη στρατηγική της όξυνσης που επιλέγει η κυβέρνηση και η οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση της Πειραιώς, θα τηρηθεί πιστά μέχρι τις εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση να συσκοτίσει τα πραγματικά προβλήματα, η Ν.Δ. απαντά με ολική επαναφορά στην ατζέντα της καθημερινότητας και των κρίσιμων μετώπων που μένουν ανοικτά, όπως η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, αλλά και η επόμενη μέρα του προγράμματος, καθώς επιμένει ότι ο πρωθυπουργός «πυροβολεί τα πόδια της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του –επόμενοι σταθμοί στις αρχές Μαρτίου η Σύμη και η Ρόδος– και στοχευμένων επισκέψεων, όπως η σημερινή που αναμένεται να πραγματοποιήσει στη Μάνδρα, 100 μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Η πλειοψηφία είναι της κυβέρνησης, δεν είναι των βουλευτών» (ΣΚΑΪ), θύμισε χθες η Μαρία Σπυράκη, σηματοδοτώντας την επαναφορά του Σκοπιανού και της διχογνωμίας της κυβέρνησης με αφορμή την εμφάνιση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. άφησε αιχμές περί μυστικής διπλωματίας –«μα επιτέλους, τι συζητούν, θα μας πει η κυβέρνηση;»– και επανέλαβε ότι είναι «πολύ αργά για ενημέρωση». Η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ» και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και άρα φέρει την ευθύνη. «Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση, έχουμε εκφράσει την άποψή μας», τόνισε. Επανέλαβε δε την πάγια πεποίθηση της Πειραιώς ότι το τάιμινγκ που επελέγη για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, μία μέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για το ονοματολογικό, μόνο τυχαίο δεν ήταν και εξυπηρετούσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει. «Η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια αναστάτωση χωρίς στοιχεία για να εξυπηρετήσει τον διχασμό και το δίλημμα που θέλει να θέσει. Πίσω απ’ αυτό κρύβεται η υποχώρηση στο θέμα της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση έτσι θέλει να πορευθεί για να μπετονάρει ένα κοινό», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η Ν.Δ. επανήλθε διά του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου στο αίτημά της για κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, διευρύνοντας τα προς συζήτηση θέματα και συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά (αυτά αφορούσε το προ δεκαημέρου αίτημα), αλλά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη διμερή συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο αίτημα της Ν.Δ. δεν απαντήθηκε ποτέ, «γεγονός θεσμικά και πολιτικά ανεξήγητο και απαράδεκτο», όπως σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, όπου ακόμη χαρακτηρίζει «αδιανόητο» η κοινή γνώμη και οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερώνονται από το εξωτερικό και όχι από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, διά της εκπροσώπου, εκφράστηκε η εκτίμηση του τρίτου ορόφου της Πειραιώς ότι η κυβέρνηση ακολουθεί –και θα συνεχίσει να ακολουθεί μέχρι τις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν– συνειδητά «στρατηγική έντασης και λάσπης», η οποία «πυροβολεί τα πόδια της χώρας». «Θα επιχειρήσουν να συσκοτίσουν το κλίμα και με νέες επιχειρήσεις», σημείωσε η κ. Σπυράκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλίμα αυτό βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών και πιθανών επενδυτών και ότι απειλεί την επάνοδο της χώρας σε κανονικότητα.