Επενδύει στο «σκληρό ροκ» ενόψει θερμού καλοκαιριού

Επενδύει στο «σκληρό ροκ» ενόψει θερμού καλοκαιριού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκηνικό ακραίας πόλωσης ρυμουλκεί την πολιτική ζωή η κυβέρνηση, παρά τις ήδη ορατές αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας το κλίμα αστάθειας που δημιουργείται.

Η παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών, του κεντρικού τραπεζίτη, του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργών σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, με βάση καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και αμφιλεγόμενους δικαστικούς και πολιτικούς χειρισμούς, είναι ως φαίνεται μόνον η αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνέχεια με τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με αιχμή ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις προκειμένου αυτά να καταλήξουν, τον Ιούλιο του 2012, στην «καλή» Αγροτική Τράπεζα, παρότι επί της ουσίας δεν ήταν δυνατόν να αποπληρωθούν, «επιβαρύνοντας» έτσι το τραπεζικό σύστημα.

Η επιλογή της κυβέρνησης να δυναμιτίσει το κλίμα δεν είναι τυχαία. Σε πρώτο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την αλλαγή της ατζέντας. Η μεγάλη κινητοποίηση στο Σύνταγμα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, την οποία ακολούθησαν με μία μόλις ημέρα καθυστέρηση οι «αποκαλύψεις» για τη Novartis, ήταν μόνον ο πρώτος από τους πολλούς σκοπέλους που καλείται να υπερβεί ο πρωθυπουργός, εάν εμμείνει στη στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας και δεν επιλέξει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών.

Τις επόμενες εβδομάδες και παράλληλα με την τέταρτη αξιολόγηση θα κριθεί εάν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ρεαλιστικοί ή εάν θα επισπευσθεί η μείωση του αφορολόγητου. Παράλληλα, όσο η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προχωράει, θα καθίσταται ορατό ότι το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο είναι μετέωρο, καθώς η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς ισχυρής επιτήρησης και με δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρεί τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ακόμη και ο διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου για καθαρή έξοδο στις αγορές –χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης– αμφισβητείται σχεδόν ευθέως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από τις ίδιες τις αγορές, όπως αποδεικνύει η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση ενός σκηνικού «πολιτικής αρένας» εξυπηρετεί ως κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού από ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό για την κυβέρνηση.

Ομως, αυτή δεν είναι η μόνη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου. Επιλέγοντας την παραπομπή των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Τσίπρας δεν στρέφεται μόνον κατά του πυρήνα της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, αλλά εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα σκηνικό «ταύτισης» του πρώτου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του δεύτερου με τη Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι θα έχει πολιτικά οφέλη.

Είναι προφανές, όπως διεφάνη και στη μαραθώνια συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά θα στηρίξουν πλήρως όσους παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική με βάση τους ισχυρισμούς των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Ομως, είναι παράλληλα σαφές ότι δεν πρόκειται να μεταβάλουν τη δική τους «ατζέντα» παρασυρόμενοι από το τέχνασμα του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του άνοιξε όλη την ατζέντα των κυβερνητικών αστοχιών, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι, ενώ ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για εκλογές με «καθαρά μέτωπα», η κ. Γεννηματά κινήθηκε σταθερά στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Συνταγματική αναθεώρηση

Τέλος, πολωτική είναι η λογική με την οποία θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, η διαδικασία για την οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει το φθινόπωρο, καθώς επιμένει στην εκδοχή του δημοψηφίσματος για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, παρότι αυτή απορρίπτεται από τη Ν.Δ.

Πάντως, η στρατηγική του «σκληρού ροκ» που επιλέγει ο κ. Τσίπρας συναντά υπόγειες αντιστάσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, στην ψηφοφορία για την Προανακριτική υπήρξαν «διαρροές», ενώ καταγράφονται διαφωνίες και για το ενδεχόμενο της έρευνας-εξπρές στη Βουλή, ώστε η υπόθεση της Novartis να επιστρέψει άμεσα στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή