ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξεπέρασαν τον δύσκολο διπλό κάβο

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξεπέρασαν τον δύσκολο διπλό κάβο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O κάβος ξεπεράστηκε». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που συνοψίζει τα όσα έλαβαν χώρα εντός του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, όπου Σκοπιανό και Νοvartis, πλην της ουσιαστικής σημασίας τους, δοκίμασαν και τις «αντοχές» στο εσωτερικό του νέου φορέα. Η ώσμωση, μεταξύ κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ανέδειξε, με αφορμή αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά τελικά και συγκλίσεις και μια πολιτική σύμπνοια, που είναι και το μείζον περίπου 20 μέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα λάβει χώρα στις 16-18 Μαρτίου.

Μετά το Σκοπιανό, όπου το ΠΑΣΟΚ, με πιο συντηρητικά αντανακλαστικά από το Ποτάμι, επέλεξε πιο ισορροπημένη ρητορική μεταξύ της «πλατείας» και του «εθνικού συμφέροντος που επιτάσσει λύση», σε αντίθεση με το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη που εξέφρασε πιο προωθημένες απόψεις, ακολούθησε το «σκάνδαλο Novartis». Σε αυτή την περίπτωση, οι διαφορετικές οπτικές ήταν πιο δυσδιάκριτες αλλά παρούσες. Το γεγονός ότι τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση, οδήγησε τη Χαρ. Τρικούπη σε πιο επιθετική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση, μιλώντας για σκευωρία, λέξη η οποία απουσίαζε από τους αντιπολιτευτικούς τόνους του Ποταμιού, που εστίασε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Στο φινάλε της πολύωρης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η κοινή στάση των δύο κομμάτων, που ήταν ένα από τα «προαπαιτούμενα» της τελευταίας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, έφερε αισιοδοξία για τη μετέπειτα πορεία.

Πηγές του Ποταμιού ανέφεραν στην «Κ» πως το crash test του τελευταίου διμήνου έδειξε πως, παρά τις διαφορές, Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης βάζουν πάνω από τις επιμέρους απόψεις τους το μεγάλο κάδρο, που είναι η επιτυχία του εγχειρήματος και η αναγέννηση του κεντρώου χώρου, με τις αντίστοιχες της Χαρ. Τρικούπη να προτάσσουν τον κοινό βηματισμό των δύο Κ.Ο. σε μία περίοδο πολιτικά «εύθραυστη και δύσκολη» και παραταξιακά μεταβατική.

Αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα έχουν λυθεί. Στο Ποτάμι εξακολουθούν να βλέπουν με καχυποψία ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που το χαρακτηρίζουν «βαθύ», που «δεν επιθυμεί φυγή προς τα εμπρός». Στη Χαρ. Τρικούπη αντιτείνουν πως ο κ. Θεοδωράκης πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα «κάτι μεγαλύτερου» από το Ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση και με το ιδρυτικό συνέδριο να είναι προ των πυλών, οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά επιθυμούν να μετατρέψουν τα «αγκάθια» σε πλεονέκτημα μέσω της σύνθεσης απόψεων.

Ανοικτά θέματα

Από την εξίσωση δεν πρέπει να εξαιρεθούν μικροκομματικά θέματα, τα οποία ωστόσο εντός του φορέα αποκτούν πολιτικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα στο Ποτάμι είναι ειλημμένη η απόφαση μη συμμετοχής στις εκλογές της επόμενης Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων, καθώς θεωρούν πως με αυτή τη διαδικασία γίνεται λάθος αρχή, αφού δεν μπορεί «στο εναρκτήριο λάκτισμα του νέου φορέα να πάρουν τον λόγο οι κομματικοί μηχανισμοί», αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση των υπαρχόντων σχημάτων, ώστε ο νέος φορέας να πατήσει πάνω σε «tabula rasa». Η θέση του κ. Θεοδωράκη βρίσκει αντίθετο τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής θεωρεί πως προτάσεις σαν του κ. Θεοδωράκη δεν βοηθούν στην ενοποίηση, αλλά αντίθετα παγιώνουν τα υπάρχοντα σχήματα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει περαιτέρω η μελλοντική τους κατάργηση. Υπέρ της ενοποίησης τάσσεται αναφανδόν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, που με δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ζητήσει ενιαίο κόμμα «με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα».

Τέλος, ένα από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, πλην των συνέδρων, είναι ο τρόπος εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν διαφορετικές απόψεις. Οπως και στην εκλογή συνέδρων η Χαρ. Τρικούπη προκρίνει μισούς εκλεγμένους, μισούς «αριστίνδην», ο πρόεδρος του Ποταμιού αναλογικότητα και ο κ. Ανδρουλάκης εκλογή από τη «βάση». Τέτοιου είδους ζητήματα είναι βέβαιο πως θα απασχολήσουν το συνέδριο, με την κοινή πεποίθηση να είναι πως δεν πρόκειται να «αλλοιώσουν» το μεγάλο διακύβευμα.

Δίκτυο Ανανέωση από τον Γ. Καμίνη

Και το όνομα αυτής Δίκτυο Ανανέωση. Ο λόγος για την τάση που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό πως θα ιδρύσει ο Γ. Καμίνης και η οποία πλέον απέκτησε και όνομα στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα χθες Σάββατο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και τιτλοφορήθηκε «Πανελλαδική Συνάντηση του Δικτύου Υποστηρικτών του».

Ο κ. Καμίνης, που σημειωτέον «δουλεύει» εδώ και καιρό με στελέχη της επιρροής του, καθώς λαμβάνουν χώρα κλειστές συνεδριάσεις, τα λεγόμενα «πολιτικά εργαστήρια», έχει στόχο να συνεχίσει σε προσωπικό επίπεδο από εκεί που το άφησε ως υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα. Εν ολίγοις, μέσω του Δικτύου Ανανέωση θα επιμείνει στα περί αλλαγής στον τρόπο του πολιτεύεσθαι, αλλά και στην ανανέωση, η οποία, κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να είναι μόνον ηλικιακή, αλλά κυρίως «σε νοοτροπία», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή