«Εγώ θα μιλώ για το μέλλον», το μήνυμα Μητσοτάκη

«Εγώ θα μιλώ για το μέλλον», το μήνυμα Μητσοτάκη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσοι κοιτάμε μπροστά είμαστε αποφασισμένοι όλ’ αυτά να μείνουν στη συλλογική μας μνήμη ως ένα θλιβερό κεφάλαιο της Ιστορίας που οι Ελληνες θα κλείσουν πολύ σύντομα…είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στη χώρα κανονικότητα και εύρυθμη λειτουργία μακριά από διχασμούς». Κάποιους ξένισε η ψυχραιμία που εξέπεμπε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. Το ύφος και οι τόνοι, που δεν θύμιζαν σε τίποτα την αντιπαράθεση αρένας που είχε προηγηθεί, ήταν συνειδητή επιλογή. Το μότο του κ. Μητσοτάκη απέναντι στη στρατηγική της λάσπης που πιστεύει ότι θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις κάλπες, είναι ότι ο ίδιος δεν θα κυλιστεί στη λάσπη. Θα μιλάει για το μέλλον, αποκαθηλώνοντας την κυβερνητική ατζέντα και θέτοντας τη δική του.

Για την Πειραιώς η υπόθεση της Novartis και οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικά της στρατηγικής «όξυνσης και λάσπης» που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι να στηθούν κάλπες. Μάλιστα, στη Ν.Δ. περιμένουν να ανοίξει νέος κύκλος λάσπης, καθώς, όπως έλεγαν πηγές της Πειραιώς, «ο Αλέξης Τσίπρας, μη έχοντας να “πουλήσει” πια τίποτα στο ευρύτερο κοινό, επιχειρεί να “μπετονάρει” έναν συγκεκριμένο κόσμο». Για την Πειραιώς είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας καδράρει από τώρα το πλαίσιο πόλωσης που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές και καλλιεργεί διχαστικό κλίμα – στον άξονα «παλιό-νέο σύστημα» που είχε χρησιμοποιήσει και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Εξίσου αποκαλυπτική, πάντως, για το κάδρο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η ομιλία του στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό γενόσημο του παλιού συστήματος», περιέγραψε το δίπολο παρελθόν/μέλλον και έκανε τη διάκριση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας με κράτος δικαίου από μια «τριτοκοσμική αποικία» που εξισώνει την κυβέρνηση με την εξουσία. Τυχαία δεν ήταν ούτε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην απαντήσει σε όσα είπε ο πρωθυπουργός περί πολιτικών ευθυνών – «πετώντας την μπάλα στην κερκίδα», όπως έλεγαν στη Ν.Δ. για τις ποινικές ευθύνες που η κυβέρνηση είχε προδικάσει κατά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

«Απρέπεια»

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων. Πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν ότι είναι «απρέπεια» από την πλευρά του πρωθυπουργού να ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει πολιτική ευθύνη, καθώς δεν έχει διατελέσει πρωθυπουργός και, πάντως, πολιτική ευθύνη αναλαμβάνει όποιος κυβερνά.

Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά επέλεξε να μην απαντήσει. Το μήνυμα είναι ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση λάσπης, η οποία ρίχνει νερό στον μύλο της κυβερνητικής στρατηγικής και συσκοτίζει τα πραγματικά προβλήματα. Εξάλλου, πιστεύει ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει δημοσκοπικά δεν συνάδει με την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει. Αντιθέτως, την υπονομεύει, προκαλώντας παρενέργειες τόσο στο επενδυτικό κλίμα, όσο και στην εικόνα σταθερότητας που θα έπρεπε να εκπέμπει αυτή τη στιγμή η χώρα προς τα έξω. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμμένει, εξάλλου, στην πεποίθησή του ότι ο συγκρουσιακός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετήσει το πλαίσιο κανονικότητας στο οποίο πρέπει να επιστρέψει η χώρα.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει μια κανονική κυβέρνηση. Γιατί αντί να απαντάμε ενωμένοι στο πώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εμβολίστηκαν μεσοπέλαγα έξω από τα Ιμια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, αναλωνόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών», σημείωσε την περασμένη Τετάρτη.

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «με τέτοιες θεσμικές υπερβολές και ακρότητες εσείς οι ίδιοι θέτετε σε αμφισβήτηση το νέο σας αφήγημα ότι τάχα η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα». Και προειδοποίησε ότι την έξαρση τοξικότητας στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο την παρακολουθούν τόσο οι γειτονικές χώρες, όσο και οι επενδυτές που επιδιώκουν τη δραστηριοποίησή τους «σε μια χώρα που εγγυάται την πολιτική ομαλότητα».

Εξάλλου, στην Πειραιώς δεν θεωρούν συμπτωματική την απουσία του οικονομικού επιτελείου από τη συζήτηση. Οπως το έθετε αρμόδια πηγή, «ο Τσίπρας στο εσωτερικό υπονομεύει αυτό που προσπαθεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο στο εξωτερικό».

«Αναλάβαμε τις ευθύνες μειώνοντας τη δαπάνη»

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ν.Δ. προτίθεται να χαμηλώσει τους τόνους στην υπόθεση Novartis. Τα στελέχη που επέλεξε για τη στελέχωση της Προανακριτικής είναι ενδεικτικά των προθέσεων, καθώς το βάρος θα αναλάβουν οι Μάκης Βορίδης και Δημήτρης Σταμάτης, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι Γιώργος Γεωργαντάς και Νότης Μηταράκης, μέλη της Εξεταστικής για την Υγεία. Γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί συνοπτικές διαδικασίες, η Πειραιώς θα εξακολουθεί να «πρεσάρει» στην αντίθετη κατεύθυνση. Σχετική προειδοποίηση απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό (στον ΣΚΑΪ και στον Γ. Αυτιά) «να μην τολμήσει» να κλείσει άρον άρον την Προανακριτική. «Είναι αυτονόητο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να προσέλθουν και να καταθέσουν ενώπιον των παραπεμφθέντων. «Αν ο κ. Τσίπρας επιστρέψει άρον άρον την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, θα είναι απολύτως υπεύθυνος όχι μόνον για τη σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και για την παραδοχή συγκάλυψης μιας σκευωρίας».

Σχολιάζοντας μάλιστα τα περί πολιτικών ευθυνών, υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «μίλησε για πολιτικές ευθύνες γιατί δεν μπορούσε να αποδώσει ποινικές». Και πρόσθεσε: «Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας ως παράταξη όταν μειώσαμε δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλες τις επιλογές μας. Ο κ. Τσίπρας γιατί άραγε δεν αναλαμβάνει σήμερα τις δικές του πολιτικές ευθύνες για την τελευταία 3ετία όταν μόλις χθες αποδείχθηκε ότι η Novartis εξακολουθούσε τις παράνομες πρακτικές της;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή