Στην έξοδο λόγω επιδόματος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρωθέν «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, η βροντερή διάψευση του «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», το γλέντι που στήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, τελικά, η απόλυτη αδυναμία να καταστεί υπερασπίσιμη –καθ’ οιονδήποτε τρόπο– η είσπραξη επιδόματος ενοικίου από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, οδήγησαν χθες στον εξοβελισμό της από την κυβέρνηση. Παράλληλα, αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για επικείμενο διορθωτικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, καθώς η κ. Αντωνοπούλου είναι το δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος που απομακρύνεται το τελευταίο διάστημα – είχε προηγηθεί η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι στα μέσα Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, πιθανή θεωρείται η αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Για την ώρα πάντως και μέχρι ο κ. Αλέξης Τσίπρας να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, ενισχυμένη από την αιφνίδια κυβερνητική κρίση εξέρχεται η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στην οποία άμεσα περιήλθαν οι αρμοδιότητες της κ. Αντωνοπούλου.

Η λέξη «παραίτηση» ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από την τέως –πλέον– αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας στη δήλωση, στην οποία υποχρεώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από σιωπή σχεδόν τριών ημερών για τη νόμιμη μεν, αλλά κατάφωρα ασύμβατη με όσα η κυβερνητική ηγεσία επιδιώκει να προβάλει ως χαρακτηριστικά της κυβέρνησης, παροχή που εξασφάλισε στον εαυτό της. Ωστόσο, η αποπομπή της ανακοινώθηκε ως αποδοχή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, σε μια προφανή προσπάθεια να περισωθεί ό,τι δυνατόν περισσότερο από τα προσχήματα που προδήλως καταπατήθηκαν, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η πρωθυπουργική απόφαση να καταργηθεί η διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. Διάταξη την οποία εισήγαγε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου κατέστη μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, έπειτα από την κλιμάκωση των αντιδράσεων. Αν υπήρχαν ελπίδες ότι με τη σιωπή, η οποία επελέγη επί τρεις ημέρες, το θέμα θα μπορούσε να εκτονωθεί, αυτές διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Και χθες, από νωρίς το πρωί, το ένα μετά το άλλο, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη άρχισαν να εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια και τη διαφωνία τους με τα πεπραγμένα της υπουργού.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο

Το θέμα συζητήθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κοινοποίησε την πρωθυπουργική δυσαρέσκεια, δηλώνοντας (Ρ/Σ REAL) ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Αντωνοπούλου και της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το ότι έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Το Μαξίμου έδειξε την πόρτα στην κ. Αντωνοπούλου, αλλά εκείνη επέλεξε να σταθεί στο κατώφλι, περιμένοντας την τελική ώθηση. Δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κινήθηκε απολύτως νόμιμα, προφανώς δεν θεώρησε ότι συντρέχει λόγος να ζητήσει συγγνώμη, γνωστοποίησε ότι ενεργοποίησε τις διαδικασίες προκειμένου να επιστρέψει τα 23.000 ευρώ που έχει εισπράξει ως επιδότηση ενοικίου. Δήλωσε ότι παραμένει στη διάθεση του πρωθυπουργού και ζήτησε να κριθεί για το έργο της και για τα αποτελέσματα της δουλειάς της.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η τελική ώθηση με την ανακοίνωση της πρωθυπουργικής απόφασης αποδοχής παραίτησης, που την έθεσε εκτός κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή