«Οχι» Οικολόγων ΣΥΡΙΖΑ σε γεωτρήσεις στο Ιόνιο

«Οχι» Οικολόγων ΣΥΡΙΖΑ σε γεωτρήσεις στο Ιόνιο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό «όχι», με το ένα εξ αυτών να προέρχεται από κυβερνητικό στέλεχος – τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είπαν χθες στη Βουλή οι οικολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, επί τεσσάρων νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω των οποίων κυρώνονται ισάριθμες συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου εισήχθησαν για συζήτηση και ψήφιση, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Γ. Δημαράς, σημειώνοντας ότι εκφράζει και τον αναπληρωτή υπουργό Ιω. Τσιρώνη, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι αντίθετοι με την άντληση των υδρογονανθράκων. «Η άποψή μου και του κ. Τσιρώνη είναι να καταψηφίσουμε και αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταψηφίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι η στάση τους αυτή δεν σημαίνει ότι αμφισβητούν τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση, ούτε ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν. Αιτιολογώντας την επιλογή τους υπογράμμισε πως «είναι λάθος αυτό που γίνεται», ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρούμε πόρους από τις επόμενες γενιές», και συμπλήρωσαν ότι και από μακροοικονομική άποψη θα έπρεπε τους πόρους αυτούς των υδρογονανθράκων να τους κρατήσουμε απόθεμα για την περίοδο που θα λιγοστέψουν τα αποθέματα άλλων περιοχών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία πρότυπο με ενεργειακούς κολοσσούς, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συμφωνίες οι οποίες θα ακολουθήσουν. Μίλησε, μάλιστα, για «συμφωνίες που συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της».

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις αφορούν τις περιοχές του Ιονίου πελάγους και τις χερσαίες περιοχές Αρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Εχουν συναφθεί δε με τις εταιρείες «Total E&P Greece B.V.», «Edison International S.p.A.», «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία», «Energean Oil & Gas – Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή