ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκοκυπριακή πλευρά για ΑΟΖ: «Δεν χρησιμοποιήθηκε βία, έγιναν διπλωματικές κινήσεις»

toyrkokypriaki-pleyra-gia-aoz-den-chrisimopoiithike-via-eginan-diplomatikes-kiniseis

Το θέμα του φυσικού αερίου και της κυπριακής ΑΟΖ συζητήθηκε χθες στη «βουλή» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»).

Ο «υπουργός» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» , Κουτρέτ Οζερσάι, δήλωσε πως στην τελευταία διένεξη «δεν χρησιμοποιήθηκε βία, αλλά έγιναν διπλωματικές κινήσεις».

Το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο υλικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Οζερσάϊ και υποστήριξε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ότι για τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο, υπάρχει και μια «περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας»

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι προς συζήτηση, πρόσθεσε, και επέμεινε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «προέβη σε μονομερή βήματα, χωρίς την βούληση των Τουρκοκυπρίων». Επίσης, ανέφερε ότι το 2001 υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το θέμα είχε αναδειχθεί την εποχή του σχεδίου Ανάν και είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» το 2011, «είναι ένα παράδειγμα αλλαγής όσον αφορά το θέμα της "θαλάσσιας αρμοδιότητας" και το παράδειγμα-μήνυμα (προς τους Ελληνοκύπριους) ήταν, ότι «εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που κάνατε εσείς θα τις κάνουμε κι εμείς».

Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής, όπως ανέφερε ο Οζερσάϊ, ήταν η συμφωνία «οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ».

Ο κ. Οζερσάϊ δήλωσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή, όπου έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες».

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία, σημείωσε ο Οζερσάϊ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας, πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες, χωρίς να είναι συγκρουσιακές – και εάν χρειαστεί, μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ